Hoppa till huvudinnehåll

Mildare väder avslöjar sprickor i rör

Vattenrör.
Vattenrör. Bild: YLE/ Tiina Grönroos vv-montör

Temperaturen har stigit på många håll i landet och för en del husägare kan det betyda läckor ur spruckna vattenledningar. I synnerhet äldre hus med gamla rör är känsliga.

VVS-företagaren Jörgen Ehrnsten i Kyrkslätt har en bråd dag efter att temperaturen över natten plötsligt har stigit med nästan tjugo grader. Sprickor i frusna rör börjar nu orsaka vattenläckage.

- Rören har säkert spruckit för flera veckor sedan då de frös, men en istapp har hållit emot läckaget. Nu när det blir varmt så tinar det upp och då kommer läckagen, säger han.

Ehrnstens telefon går het. Det har den gjort ända sedan i julas då det blev kallt och Ehrnsten har fått tina många vattenledningar sedan dess. Han menar att många husägare i dag slarvar med att ta hand om sina rör. Många tänker inte ens på att de kan frysa.

- En del har koll, men andra har ingen koll alls. De ringer mig före de själva ens har kollat vad det kan vara för fel på rören, säger han.

Luften måste röra på sig

Det bästa sättet att undvika att vattenledningarna fryser är att se till att rören är isolerade och att luften cirkulerar i rummet. Det räcker inte med ett vanligt värme-element som värmer bara på en höjd.

- Det ska helst vara en värmeblåsare som gör att luften cirkulerar och temperaturen är den samma vid golv som tak, säger Ehrnsten.

Det finns inga genvägar enligt Ehrnsten. Många husägare använder sig av knepet att låta kranen droppa, men resultatet kan bli det samma i alla fall.

- Då kan avloppet frysa i stället, och då har man en vattenskada för att avloppet är tilltäppt, säger Ehrnsten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes