Hoppa till huvudinnehåll

Nu talar Okänd soldat svenska

Kaptener i.a. Seppo Berghäll, Sven Nordlund och Hans Wikström granskar de militära formuleringarna i manuskriptet till Okänd soldat.
Kaptener i.a. Seppo Berghäll, Sven Nordlund och Hans Wikström granskar de militära formuleringarna i manuskriptet till Okänd soldat. Kaptener i.a. Seppo Berghäll, Sven Nordlund och Hans Wikström granskar de militära formuleringarna i manuskriptet till Okänd soldat. Bild: Yle/Monica Slotte seppo berghäll,Raseborg

Lena Selén och Berndt Gottberg har precis lagt sista handen vid manuskriptet till den svenska scenversionen av Okänd soldat.

Uppdraget gick ut på att översätta pjäsen Okänd soldat, inte Väinö Linnas roman. Den svenska tolkningen baserar sig på Edvin Laines finska pjästtext som användes vid hans teateruppsättning på Pyynikki sommarteater under 1960-talet.

"Ibland har vi skrikit åt varandra som karaktärerna"

Arbetet har löpt smidigare än väntat, berättar Lena Selén.

- Målet var en förståelig finlandssvenska med en doft av västnyländska. Problemet med västnyländskan är att den är väldigt snabb.

Berndt Gottberg och Lena Selén har översatt Okänd soldat till svenska för teaterscenen
Degerbyborna Berndt Gottberg och Lena Selén har översatt Berndt Gottberg och Lena Selén har översatt Okänd soldat till svenska för teaterscenen Bild: Yle/Monica Slotte hangö teater,Raseborg

I pjäsen talar till exempel Hietanen en finska som liknar den som talas i Åbo.

- Den är också snabb vilket gör att hans karaktär gör sig bra som västnylänning, säger Berndt Gottberg.

Han har bekantat sig med den finska ursprungstexten och har också erfarenhet från det militära. Som tidigare redaktör har Lena Selén stått för huvudparten av själva skrivandet.

- Det är ett mustigt och mångsidigt språk som vi har försökt ringa in. Replikerna skall låta genuina och realistiska. Det har krävt att vi ibland har skrikit åt varandra, som karaktärerna Hietanen och Lahtinen, berättar Selén.

Gott betyg av tidigare stammisar

Översättarna har fått hjälp av militär expertis.

Kaptenerna i.a. Sven Nordlund, Seppo Berghäll och Hans Wikström samt överstelöjtnant Risto Lindgren har beredvilligt och engagerat synat dialog och detaljer.

- Manuset är berömligt. Här finns många fina guldkorn som gör att man måste stanna upp och leta fram näsduken. Det har varit givande att kunna bidra, säger Sven Nordlund.

Pjäsens språk är inte det modernaste militära men här skall finnas snärt och humor.

Enligt Hans Wikström är det ingenting man direkt har velat ändra på i texten, bara få fram litet mera jargong.

- Om det är bråttom så kan man säga: Rotation i stövelskaften!

Seppo Berghäll drar sig till minnes alla finlandssvenska dialekter han konfronterats med under sin aktiva tid vid brigaden.

- De finns glädjande nog också med i pjäsen. Här kommer alla valörer fram.

Regissören Erik Pöysti lyssnar till översättare och militärt sakkunniga
Regissör Erik Pöysti har fått nya insikter Regissören Erik Pöysti lyssnar till översättare och militärt sakkunniga Bild: Yle/Monica Slotte finland 100,Raseborg

Regissören Erik Pöysti är nöjd med manuset som avstamp och inspirationskälla. Han säger sig ha fått nya bilder och nytt material för rollanalys. Men han kommer nog att plocka in scener som finns i romanen men inte i ursprungspjäsen.

- Den här översättningen av alla Finlands stammar till en västnyländska med starka rötter i "Veto Bay", den fungerar. Honkajoki är hemma i Snappertuna och hamnar i Östkarelen som kanske är i Lappvik.

Den nu aktuella teaterpjäsen uppförs på svenska i Harparskog i Raseborg nära gränsen till Hangö sommaren 2017. För de finska förställningarna utgår man från ursprungstexten.

Väinö Linnas roman från 1954 skildrar fortsättningskriget. Romanen har översatts till svenska av Nils-Börje Stormbom.

Okänd soldat utkom som film i Edvin Laines regi 1955 och i Rauni Mollbergs tolkning 1985.

Artikeln rättades 25.1 klockan 11. I artikeln stod felaktigt att pjäsen uppförs i Harparskog i Hangö. I verkligheten finns Harparskog i Raseborg även om gränsen till Hangö är i närheten.