Hoppa till huvudinnehåll

Organiserad inresa vid östgränsen?

Försvarsminister Jussi Niiinstö, utrikesminister Timo Soini och arbets- och justitieminister Jari Lindström i Salla.
Försvarsminister Jussi Niiinstö, utrikesminister Timo Soini och arbets- och justitieminister Jari Lindström i Salla. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva arbets-och justitieminister

Sannfinländarna lovar mera pengar till gränsbevakningen. De sannfinländska ministrarna besökte i lördags morse gränsstationen i Salla i Lappland och utrikesminister Timo Soini lovade vid behov stöda gränsbevakningen med ökade anslag.

Karta över Salla
Karta över Salla Bild: Google salla

Soini tog inte ställning till hur mycket pengar som borde reserveras i statsbudgeten för att övervaka gränserna om mängden asylsökande ökar. Han erkänner också att ärendet inte bara beror på Sannfinländarna utan att det krävs att hela regeringen står bakom ett sådant beslut.

- Vi anser att gränsövervakningen är så viktig att pengar inte får spela någon roll.

- Vi hoppas naturligtvis att situationen lugnar sig och att organiserandet av illegala inresor i landet upphör.

Organiserad verksamhet vid östgränsen?

Enligt Soini förstärkte träffen med gränsbevakningen uppfattningen om att det är fråga om organiserad verksamhet då asylsökande kommer till den finska östgränsen i Lappland.

Utrikesminister Timo Soini i Salla
Utrikesminister Timo Soini Utrikesminister Timo Soini i Salla Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva utrikesminister timo soini

- Uppfattningen om att någon organiserar och reglerar detta på den ryska sidan är säkert korrekt. Det är alldeles klart att det är fråga om ledd verksamhet, sade Soini.

Han ville inte spekulera i om östgränsen borde stängas för papperslösa inresande. I fredags sade Soini däremot i en intervju för Yle att det kunde vara möjligt att stänga östgränsen för asylsökande.

Väyrynen: Ryssland och Finland bör samarbeta

Europaparlamentarikern Paavo Väyrynen (C) skriver i sin blogg att Finland och Ryssland tillsammans borde ingripa i flyttningsrörelsen vid östgränsen.

Väyrynen kräver att Dublinavtalet hålls i kraft, att gränskontroller återinförs och fri rörlighet införs för personer som har fått asyl.

Paavo Väyrynen.
Europaparlamentariker Paavo Väyrynen Paavo Väyrynen. Bild: UN Photo/Mark Garten väyrynen

- Nu verkar regeringen vara redo att avstå från Dublinavtalet om man får EU:s yttre gränser att hålla tätt.

Väyrynen konstaterar att regeringen i första hand ska sträva efter att stoppa flyttningsrörelsen. Dessutom borde regeringen befatta sig med orsakerna till flyttningsrörelsen och också stöda flyktingläger utanför EU.

Tidningar skriver om organiserad verksamhet

Under lördagen förekom också tidningsuppgifter om organiserad verksamhet vid den finska östgränsen.

Tidningen Aamulehti skrev att en rysk gränsbevakare hade berättat för Finska Notisbyrån att den ryska säkerhetstjänsten FSB tillsammans med ryska myndigheter och gränsbevakare organiserar resor för asylsökande till den finska gränsen.

Liknande uppgifter har förekommit också i Ilta-Sanomat ochMTV.

"Ryssland använder immigranter för egna syften"

Också europaparlamentarikerna Jussi Halla-aho (Sannf) och Petri Sarvamaa (Saml) antydde i Yles morgontv att de asylsökandes inresa i Finland från Ryssland är organiserad. De tror att Ryssland använder det stora antalet immigranter som en hävstång för sin utrikespolitik.

Europaparlamentarikerna Jussi Halla-aho och Petri Sarvamaa
Jussi Halla-aho och Petri Sarvamaa Europaparlamentarikerna Jussi Halla-aho och Petri Sarvamaa Bild: Yle petri sarvamaa

- Kanske Ryssland genom att öppna sina gränser vill påminna om att problem är att vänta om Finland fattar beslut som den ryska regeringen inte gillar, sade Halla-aho.

- Ryssland är faktiskt i ett mycket svagt och sårbart tillstånd. Det bevisas av att de ständigt blåser upp sig i alla riktningar, sade Sarvamaa.