Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals protesterade mot högerregeringen i Polen

Tusentals mänskor trotsade vinterkylan och drog ut på gatorna för att protestera mot den konservativa regeringen
Tusentals mänskor trotsade vinterkylan och drog ut på gatorna för att protestera mot den konservativa regeringen. KODs ledare Mateusz Kijowski går här i spetsen för demonstranterna Tusentals mänskor trotsade vinterkylan och drog ut på gatorna för att protestera mot den konservativa regeringen Bild: EPA/JACEK TURCZYK protester

Tusentals människor drog ut på gatorna i Polen i dag för att protestera mot den konservativa regeringens kontroversiella åtgärder på sistone.

Den utomparlamentariska demokratirörelsen KOD (Komittén för demokratins försvar) har uppmanat till protester i fyrtio polska städer i dag, trots det kalla vintervädret.

Dagens demonstrationer är de nyaste i en rad regeringskritiska demonstrationer som KOD har ordnat, och mottot för dagens demonstration var "i försvar för din frihet."

I hvudstaden Warszawa skanderade demonstranterna slagord för demokrati och EU, och många bar på EU:s och Polens flaggor.

- Vi vill behålla vår frihet och demokrati, sade Mateusz Kijowski som leder KOD.

- I Polen har vi nu endast ett maktcentrum. Det finns inga möjligheter att kontrollera, att verifiera och det hotar demokratin, sade Kijowksi inför omkring tiotusen anhängare.

Styrande partiet ett hot mot demokratin

Demonstranterna protesterar mot vad de ser som hot mot demokratin och yttrandefriheten i Polen, efter att partiet Lag och Rättvisa (PiS) vann parlamentsvalet i oktober.

Partiet har absolut majoritet både i över- och underhuset och har tack vare det drivit igenom en kontroversiell ny rundradiolag och gett polisen utökade befogenheter att övervaka medborgare.

Regeringen har också försökt inskränka författningsdomstolens oberoende genom att strunta i flera av domstolens beslut. och genom att snabbt tillsätta flera "egna" domare i domstolen, enligt kritikerna.

Även EU-kommissionen har varit kritisk till flera av regeringens beslut.

Kommissionen beslöt nyligen att utreda om nya polska lagar som berör statliga medier och författningsdomstolen, står i strid med grundläggande EU-principer.