Hoppa till huvudinnehåll

Ångerfull Latvala anklagas för lögn – får hårt straff

Jari-Matti Latvala, Monte Carlo 2016.
Jari-Matti Latvala avbröt säsongens första VM-rally. Jari-Matti Latvala, Monte Carlo 2016. Bild: AFP / Lehtikuva latvala

Jari-Matti Latvalas avkörning i Monte Carlos VM-rally på lördagen kan stå honom dyrt. Domarna trodde inte på Latvalas förklaring att han inte såg åskådaren han träffade.

Årets första VM-rally förstördes för Latvalas del när han på lördagen körde av vägen och söndrade bilens fjädring. Men missen kan även få mer långtgående följder. En video på situationen hittas här.

I samband med att Latvala försökte ta sig tillbaka till vägen träffade han en åskådare, som lyckligt nog inte skadade sig. Latvala intygar att han inte såg åskådaren.

– Jag såg inte ordentligt ut genom all lera som strittat upp från diket och den tjocka rök som steg upp ur motorhuven, förklarar Latvala i Volkswagens pressmeddelande.

– Jag såg att någon hoppade åt sidan, och jag fortsatte sakta tillbaka upp på vägen. Efteråt berättade stallet att jag träffat en åskådare. Jag ber väldigt mycket om ursäkt.

”Inte trovärdigt”

Tävlingens domare köpte inte förklaringen och bötfällde Latvala och kartläsaren Miikka Anttila på 5000 euro, och delade därtill ut en villkorlig avstängning.

Om Latvala och Anttila bryter mot samma regel en gång till denna säsong stängs de av i en VM-deltävling.

– Det är inte trovärdigt att de inte ens skulle ha övervägt möjligheten att de träffat en åskådare. I en sådan situation är deras skyldighet att stanna och kolla hur åskådaren mår, står det i domen enligt Autosport.

Latvalas stall, Volkswagen, har meddelat att de accepterar straffet och står bakom sin förare.

Ogier tog trygg seger

I täten bjöd årets första tävling inte på några överraskningar. Den regerande världsmästaren Sebastien Ogier var i en klass för sig efter att Kris Meeke var tvungen att avbryta igår.

Fransmannen vann med knappa två minuters marginal till Andreas Mikkelsen från Norge. Trea kom belgaren Thierry Neuville.

Finlands Esapekka Lappi, som kör med WRC2-klassens bil, var nia i sammandraget och tog därmed två VM-poäng.

VM-serien fortsätter med det svenska VM-rallyt den 12–14 februari.

Resultat:

1. Sebastien Ogier, VW 3.49.53.1
2. Andreas Mikkelsen, VW + 1.54,5
3. Thierry Neuville, Hyundai + 3.17,9
4. Mads Östberg, Ford + 4.47,7
5. Stephane Lefebvre, Citroen + 7.35,6
6. Dani Sordo, Hyundai +10.35,5
7. Ott Tänak, Ford +11.39,9
8. Elfyn Evans, Ford +18.30,8 *
9. Esapekka Lappi, Skoda +20.41,0 *
10. Armin Kremer, Skoda +20.43,9 *
* WRC2-serien