Hoppa till huvudinnehåll

Dags för topplagen att se upp – Viikingit har prickat in formtoppen

Tero Tiitu med skyddsglasögon och Niclas Meyer, längst till höger, firar ett mål.
Spelarna i Viikingit hade lätt att le på söndag. Tero Tiitu med skyddsglasögon och Niclas Meyer, längst till höger, firar ett mål. Bild: Yle/Sebastian Backman niclas meyer

Sju segrar på de nio senaste matcherna och ett formbesked på söndag. Det går som på räls för Viikingit i innebandyligan. Classic och Happee får ännu se upp, säger Viikingits anfallare Kevin Söderling till Yle Sporten.

Ett hungrigt och effektivt Viikingit visade var skåpet ska stå mot Indians på söndag. Då slutsummern gjorde slut på Indians lidande stod det 12–3 på resultattavlan – ett styrkebesked av tabelltrean Viikingit, som föll med knappa 3–4 mot Oilers på fredag.

– Vi gjorde mål från våra chanser, vi har haft svårt med det den senaste tiden, men i dag satte vi in bollarna med bra procent, säger unge Kevin Söderling, som stod för ett mål i matchen.

Nu gäller det för topplagen att se upp. Viikingit – som hade en tuff höst – har genomgått en förvandling på bara några månader.

– När vi har en bra dag är vi svårslagna. Om vi försvarar bra och gör mål på chanserna, nog är vi hårda då.

Viikingit har tagit poäng i åtta av de nio senaste matcherna – sju av dem har gett full pott.

– Vårt spel med boll har blivit mycket bättre. Numera rör vi oss inte bara ute vid kanterna utan vi går in mot mitten och på mål. Så har vi också börjat försvara bättre.

Kevin Söderling håller blicken på bollen.
Kevin Söderling (t.v.) släpper inte bollen med blicken. Kevin Söderling håller blicken på bollen. Bild: Yle/Sebastian Backman kevin söderling

”Själlöst spel”

Indians veckoslut var paradoxalt. På lördag vann Esbolaget över tabelltvåan Happee med hela 9–3 – men på söndag klappade laget ihop totalt.

– Det är inte lätt att komma i gång mot ett sådant här lag då det står 1–5 efter en period. I dag var spelet mer själlöst och vi var rädda. I går gjorde vi allt annorlunda, säger kaptenen och lagets bästa poängplockare Valtteri Kainulainen

Nu väntar en kort paus i innebandyligan. En paus som kommer lägligt för Indians, som får chansen att dra andan. Följande gång Indians är i hetluften är den tionde februari, då M-Team står för motståndet.

– Vi får träna bra i några veckor, lufta skallen, träna matchsituationer och ladda om så att vi är bättre nästa gång, säger Kainulainen.

Niklas Meyer i svart vid målet.
Niclas Meyer (i svart) lurpassar vid målet. Sekunder senare gjorde han 3–0 till Viikingit. Niklas Meyer i svart vid målet. Bild: Yle/Sebastian Backman niclas meyer

Resultat:
Viikingit–Indians 12–3
1–0 Harri Forsten 1.14
2–0 Tero Tiitu 3.01
3–0 Niclas Meyer 6.24
3–1 Toni Koskela 8.50
4–1 Harri Forsten 17.25
5–1 Janne Hyvönen 19.48
6–1 Timo Toivonen 20.59
7–1 Kevin Söderling 27.24
8–1 Tero Tiitu 27.41
9–1 Mikael Lax 33.12
9–2 Teemu Venäläinen 36.00
10–2 Janne Hyvönen 37.39
11–2 Tapio Kinnunen 45.52
12–2 Mikael Lax 46.34
12–3 Samuli Granlund 55.40

 • Vörås ekonomi ser bra ut

  "Följer samma positiva trend som ifjol".

  Vörå kommuns ekonomi ser bra ut. Delårsrapporten visar på ett bruttoresultat på drygt en miljon euro.

 • Tolvanen gjorde hattrick då Jokerit vände 0–2 till 5–2

  Jokerit tog sin nionde seger på elva försök.

  Jokerit gällde som storfavorit hemma mot Vitjaz men låg under med 0–2 i den första periodpausen. Därefter tände laget till och Eeli Tolvanen såg till att Jokerit tog sin sjunde raka vinst och nionde seger på elva försök.

 • Ny dramaserie visar barns vardag i 100 år

  Bygger på autentiska barndomsminnen som samlats in.

  På måndagen sändes det första avsnittet av dramaserien Barn i 100 år på Yle Fem. Under hösten får tittaren följa med på tidsresor till tio årtionden och uppleva dem genom ett barns ögon.

 • FC Inter besegrade JJK – HIFK:s aktier stärktes i bottenstriden

  1–3 mot Inter innebär att JJK är tre poäng efter HIFK.

  JJK ligger allt sämre till i botten av fotbollsligan. Måndagens 1–3-förlust hemma i Jyväskylä mot Inter innebär att laget fortfarande ligger tre poäng efter nästjumbon HIFK och hotas av direkt degradering vid säsongslutet.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Sport