Hoppa till huvudinnehåll

Konservativ tv-kändis favorit i presidentvalet i Portugal

Den konservativa TV-kändisen Marcelo Rebelo de Sousa är klar förhandsfavorit i presidentvalet och kan vinna redan första omgången
Den konservativa tv-kändisen Marcelo Rebelo de Sousa är klar förhandsfavorit i presidentvalet och kan vinna redan i första omgången Den konservativa TV-kändisen Marcelo Rebelo de Sousa är klar förhandsfavorit i presidentvalet och kan vinna redan första omgången Bild: EPA/JOSE SENA GOULAO marcelo rebelo de sousa

Portugal väljer ny president i dag i ett val där en populär tv-kommentator är klar förhandsfavorit enligt opinionsmätningar.

Tio kandidater ställer upp i valet, bland dem den socialdemokratiska tv-journalisten Marcelo Rebelo de Sousa.

Drygt hälften av de tillfrågade har stött den konservativa Rebelo de Sousa i opinionsmätningar och det är möjligt att han väljs redan i första omgången.

Socialdemokraterna är namnet till trots ett mitten-högerparti i Portugal.

Professor Marcelo

Den 67-årige "professor Marcelo" som han är känd bland sina anhängare, är professor i juridik som har har blivit berömd som politisk tv-kommentator.

- Jag röstade på professor Marcelo. Jag har sett på tv i åratal och vet var han står politiskt, säger pensionären Mario Machado i Lissabon.

- Folk älskar Rebelo de Sousa eftersom han är underhållande, säger Vitor Matos som har skrivit en biografi om professorn.

Marcelo Rebelo de Sousa var med om att grunda det socialdemokratiska partiet och han har länge arbetet i olika medier.

Professorn stöds av högerpartierna men han säger sig vara obunden och ovanför partierna.

Socialisterna styr med hjälp av vänstern

Högerblocket som tidigare styrde Portugal fick mest platser i parlamentet i valet i oktober, men förlorade sin majoritet och sitt regeringsansvar.

Den oberoende vänsterkandidaten, professor Antonio Sampaio da Novoa är Rebelo de Sousas främsta utmanare.

De styrande socialisternas kandidat Maria de Belem Roseira är på tredje plats med ett understöd kring 10 procent i opinionsmätningar.

Socialistpartiet styr landet som bäst med en minoritetsregering som stöds av de gröna och andra partier längre till vänster i parlamentet.

Presidenten har närmast ceremoniell makt i Portugal, men han har möjlighet att upplösa parlamentet och han kan spela en viktig roll vid regeringsbildningen eftersom han utser premiärministern.