Hoppa till huvudinnehåll

Mika Poutala: På 15 år har ingenting hänt

Snöoväder
Snöoväder 2015

Det är inte enbart bandyspelarna som drömmer om en inomhusarena. Hastighetsåkarna på skridskor drömmer också om en egen arena.

Under veckoslutet kämpade våra snabbaste skridskoåkare om FM-medaljer i Helsingfors i minst sagt svåra förhållanden. Minus 16 grader på fredagen, näst intill perfekta förhållanden med några minusgrader på lördagen och sedan ett kraftigt snöfall på söndagen. Hastighetsåkning på skridskor är ju förstås en vintergren men att åka skridskor då isen är täckt av ett snötäcke är inte precis det lättaste.

– Det är jätte tungt när man inte glider på isen. Man måste också sparka mycket mera än normalt, säger Max Kokko till Yle Sporten.

Max Kokko
Max Kokko Bild: Yle max kokko

Vår klara etta på herrsidan Mika Poutala åkte i den bitande kölden på fredagen men inte i det ymniga snöfallet på söndagen.

– Elina Risku (vår dametta) gjorde en bra jämförelse. Hon sade att skillnaden är om en sprintlöpare löper på tartar och en annan löper i sumpmark. Det är en helt annan sak att åka då det snöar. Farten blir förstås långsammare vilket inverkar på hur man kan åka i kurvorna o.s.v. säger Mika Poutala till Yle Sporten.

En inomhusarena finns högt på önskelistan

Bandyspelarna har i åratal hoppats på att en inomhusarena skulle byggas. Både i Ryssland och i Sverige finns flera inomhusarenor vilket leder till att det finska landslaget ligger långt efter. Hastighetsåkarna är inte heller nöjda då man måste träna utomhus.

– Jag har ända sedan millennieskiftet drömt om en arena. Redan då sade man att en arena är på kommande. Nu 15 år senare har ingenting hänt. Därför har jag slutat tänka på det. Jag kan inte ändå påverka beslutsfattarna, fortsätter Poutala.

Mika Poutala
Mika Poutala Bild: Yle 2015

Mika Poutala vann både 500 meter och 1000 meter. På söndagen valde han att stå över tävlingarna då 1500 meter stod på programmet.

14-åriga Max Kokkos bästa placering var en femte plats på 500 meter i klassen C-pojkar.

Se den kompletta resultatlistan här