Hoppa till huvudinnehåll

Barnombudsmän i EU slår larm om flyktingbarnen

Fredrik Malmberg, barnombudsman, Sverige
Fredrik Malmberg, Sveriges barnombudsman Fredrik Malmberg, barnombudsman, Sverige Bild: Yle/ Daniel Olin Sverige,Barnombudsmannen (musikstycke)

De europeiska länderna har misslyckats med att skydda barnen på flykt. Det säger de europeiska barnombudsmännen i sin rapport.

Flyktingbarn råkar ut för betydande risker på sin resa till och genom Europa.

Flyktingar i gränsområdet mellan Serbien och Makedonien
Flyktingar i gränsområdet mellan Makedonien och Serbien. Flyktingar i gränsområdet mellan Serbien och Makedonien Bild: EPA/DJORDJE SAVIC flyktingar,asylsökande (process),Nordmakedonien,Serbien,flyktingpolitik

Antalet barn som kom till Europa för att söka internationellt skydd ökade rejält under 2015. Åtminstone 337 000 asylsökande barn har registrerats. Det är 29 procent av alla som ansöker om asyl.

Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR var 16 procent av alla som korsade Medelhavet i juni barn. I december hade barnens andel stigit till 35 procent.

Ombudsmännen vädjar till ledarna i Europa om att de ska ge flyktingbarnen högsta prioritet.

Sveriges barnombudsman Fredrik Malmberg är en av författarna till rapporten som slår larm om flyktingbarnens situation.

Skärrade flyktingbarn tar i land på Lesbos
Liten pojke på ön Lesbos. Skärrade flyktingbarn tar i land på Lesbos Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

Barn nämns bara som en fotnot

- Vår rapport visar att läget är mycket allvarligt. Barn dör på Medelhavet och barn dör på Europas stränder. Barn på flykt utsätts för risker som människohandel och sexuellt utnyttjande. Barn separeras från sina föräldrar. Och Europa har inte svarat på det här allvarliga läget, säger Sveriges barnombudsman Fredrik Malmberg.

Malmberg konstaterar att det här är totalt oacceptabelt.

- På EU:s migrationsagenda omnämns barn bara som en fotnot.

"Vi måste få en tydlig handlingsplan"

Malmberg efterlyser nu en tydlig handlingsplan för att barn på flykt ska kunna få hjälp.

- En sådan plan innebär för det första att det finns människor på Europas stränder som kan ta emot de barn som kommer. Barnen är ofta kraftigt nedkylda - och så som det är nu fryser de ihjäl.

- För det andra måste det finnas mottagningscenter som är anpassade till vintern. Där måste finnas värme.

- Och för det tredje måste man göra något åt omfördelningen – det gemensamma ansvaret för flyktingar i Europa. Att man kommer till skott. I september pratade man om ett gemensamt ansvar för 160 000 flyktingar. Av dem har bara 331 omfördelats!

"Vi har samlat ihop fakta - och läget är mycket kritiskt"

- EU-ledarna måste engagera sig. Och den här rapporten lägger fakta på bordet. Den visar hur situationen ser ut, och då kan det blir svårt att väja för den. Det är en ganska obehaglig bild som den här rapporten faktiskt ger, konstaterar Malmberg.

Han säger också att man måste vara optimist och att man måste ha förhoppningar. Det är viktigt att den här rapporten är byggd på statliga myndigheter i EU:s medlemsländer.

- Barnombuden har nu en stark rapport som medlemsländerna ska få ta del av. Jag hoppas att man kommer att agera.

Barn lider stort just nu. Vi känner till situationer där barn har separerats från föräldrarna och där barn har utnyttjats. Nuvarande system är inte anpassat för barn och unga. Vår rapport visar att situationen för de barn som har kommit fram till de länder de har velat komma fram till är något bättre.

- Nu har vi ett nytt år och flyktingsituationen har inte förbättrats.

- Förra helgen dog 20 barn på Medelhavet – för att ta de senaste siffrorna. Situationen är oerhört svår fortfarande.

Riskerna är många

Ombudsmännen listar de risker som flyktingbarnen möter på sin färd till och i Europa.

  • Resan över Medelhavet är farlig. Barnen anländer våta och kalla. De riskerar hypotermi som i sin tur kan leda till lunginflammation. Barn har avlidit i sviterna av hypotermi vid ankomsten.
  • Det finns brister i den omedelbara assistans de asylsökande får i de grekiska hamnarna. På Lesbos kan de asylsökande tvingas gå 70 kilometer till ankomstboendet.
  • Tillfälliga flyktingförläggningar på västra Balkan är inte tillräckligt utrustade med tanke på vintern. Enligt UNHCR var mellan en femtedel och hälften av de olika ländernas flyktingboenden vinterbonade.
  • Barnen riskerar att bli åtskilda från sina föräldrar, främst vid kaotiska gränsstationer. Ensamkommande barn löper risk att utnyttjas sexuellt och falla offer för människohandel.
  • Flickorna som anländer är få till antalet men de är extra sårbara .
Ett barn tittar ut genom ett fönster.
Ett barn tittar ut genom ett fönster. Bild: EPA flyktingbarn

Rapporten som publicerades på måndag ges vidare till EU-ländernas regeringar.

Läs också