Hoppa till huvudinnehåll

"Butiksanställda har inga säkra lediga dagar längre"

Åldring i matbutik
Åldring i matbutik Bild: Yle/Mimmi Johansson åldring

Sedan årsskiftet har affärer och frisörer fått fritt välja när de håller öppet. Öppettiderna regleras alltså inte längre och många butiker i Åbotrakten och Åboland har utvidgat öppettiderna, speciellt under helger.

Vid servicefacket PAM är man oroade. Man är rädd för att arbetstimmarna inte ökar, trots att butikerna håller öppet en längre tid. I praktiken innebär det att butikerna håller öppet med en mindre mängd personal.

- Butikerna håller längre öppet men tilläggstimmar ges inte. Det betyder att det inte finns så mycket personal på avdelningarna i de stora dagvaruaffärerna. Vill kunderna ha varor eller vill de också ha service? Den frågan ställer Tarja Puotsaari, som sitter i PAM:s styrelse.

Hon jobbar på Citymarket i Kuppis i Åbo och är också vice huvudförtroendeman inom Citymarket-butikskedjan och håller kontakt med anställda i flera butiker. Öppettiderna är en sak som diskuteras flitigt bland butiksanställda.

Tarja Puotsaari
Tarja Puotsaari Tarja Puotsaari Bild: Yle/ Nora Engström tarja puotsaari

En av de butikskedjor som nu har utvidgat öppettiderna efter årsskiftet är andelslaget TOK (Turun Osuuskauppa). Till andelslagets butiker hör bland annat Prisma och S-market.

- Till vissa enskilda enheter har vi anställt mer personal. Men utgångspunkten är att vi erbjuder extrajobben åt de anställda som vi har nu. I den här brandschen finns många som jobbar en mindre mängd, såsom studerande, och till dem erbjuds nu fler timmar, säger Mikko Rauhanen, som är enhetschef för butiksverksamheten inom TOK.

Arbetsgivaren lovar att lyssna på anställdas önskemål

Vid Kesko, som basar för K-butikerna och Citymarket-affärerna, meddelar man att det är upp till köpmännena att bestämma om man rekryterar mer personal eller inte. Tilläggstimmarna erbjuds i första hand åt de anställda som man har nu. Hittills har det varit lätt att hitta folk att göra de nya arbetsturerna och man lyssnar också efter de anställdas önskemål då det gäller tilläggstimmar.

Puotsaari bekräftar att arbetsgivarna har lovat att ta hänsyn till folks önskemål gällande arbetsturer, åtminstone till en början.

- Ibland är det så att man helt enkelt inte kan ta sig till jobbet under vissa tider på dygnet. Vi har en så stor arbetsplats med många anställda att man kan ta sådana saker i beaktande, säger Puotsaari.

En stor förändring för butiksanställda är att man inte längre har ledigt under specialhelger, såsom på midsommaren, påsken, nyårsdagen och morsdagen. De här dagarna har tidigare varit så kallade "säkra lediga dagar" för många butiksanställda. Då har man vetat på förhand att dagen är ledig och då har man också kunnat planera saker med familj och vänner. Nu går det inte, säger Puotsaari.

Vy från en liten matbutik. Butiksanställda står och plockar vid disken.
Vy från en liten matbutik. Butiksanställda står och plockar vid disken. Bild: Yle/Tove Virta siwa butik,Raseborg

- Det är inga problem att få folk på jobb på en vanlig söndag. Det är de kyrkliga helgerna som är ett problem. Jag hoppas att arbetsgivarna tänker om, fortsätter Puotsaari.

Både Kesko och TOK meddelar att man försöker ta folks önskemål i beaktande.

- Om man tar påsken som exempel så har vi redan nu meddelat till personalen om öppettiderna så att de som vill jobba frivilligt under påsken kan anmäla sig. På det sättet tar vi i beaktande folks önskemål, säger Rauhanen vid TOK.

Hur går det med de butiksanställdas säkerhet?

Vid PAM är man också oroade för säkerheten för de anställda, som jobbar ensamma under kvällar.

- Om färre människor är på jobb så kan säkerhetsfrågor bli aktuella. Tiden visar om det finns skäl till oro. Men jag vet att det finns större butiker där endast en person sitter i kassan sent på kvällen. Visst kan något hända, säger Puotsaari.

Puotsaari är oroad för att till och med samarbetsförhandlingar kan hägra inom butiksbranschen i Finland, om det visar sig att det inte är lönsamt att utvidga öppettiderna.

Mindre matbutiker förlorade sitt trumfkort

Matkorg.
Matkorg. Bild: Yle/Josefine Janhonen matkasse

Suomen Lähikauppa, som sköter om Valintatalo och Siwa-butikerna, meddelar att de nya öppettiderna inte påverkar kedjans verksamhet i lika stor utsträckning som för många andra. Många av kedjans butiker är mindre till storleken och därför har de haft tillstånd att ha öppet längre tider och under helger från förut.

Det största förändringen är att man också nu håller öppet på specialhelger. Hittills har det inte varit svårt att hitta anställda som vill jobba på specialhelger, det här märktes under nyårsdagen och trettondagen, då så gott som alla av kedjans affärer i landet kunde hålla öppet, meddelar bolaget.

Enligt Rauhanen kan konkurrensen mellan butikerna nu öka då det inte finns regler för vilka butiker som får hålla öppet. De mindre matbutikerna har förlorat sitt trumfkort då de tidigare hade tillstånd till längre öppettider. Nu då också stora matvaruaffärer kan ha öppet på samma sätt som småbutiker, så ökar konkurrensen om kunderna.

Exempel på hur butikerna håller öppet i Åboland

Andelslaget TOK (Turun Osuuskauppa) meddelar att de utvidgar öppettiderna, som varierar beroende på butikskedja. Matbutikerna och de större affärerna håller längre öppet på lördagar och söndagar. Exempelvis öppnar S-market i Pargas och Kimito tidigare och stänger senare på lördagar och söndagar.

Vid Kesko meddelar man att man inte har några gemensamma regler för när butikerna ska ha öppet, utan köpmännena får välja fritt. Exempelvis har K-supermarket Reimari i Pargas utvidgat öppettiderna på lördagar och söndagar. K-market Rosmarin i Kimito har samma öppettider som förut men en utvidgning av öppettiderna blir aktuell på sommaren.

Öppettiderna för Valintatalo och Siwa- butikerna ändrar inte så mycket, meddelar bolaget Suomen Lähikauppa, men man håller öppet under specialhelger.