Hoppa till huvudinnehåll

EU:s inrikesministrar: De inre gränskontrollerna bör kunna förlängas

Grekisk polis granskar flyktingars id-handlingar.
Grekisk polis granskar flyktingars id-handlingar. Grekisk polis granskar flyktingars id-handlingar. Bild: EPA/NIKOS ARVANITIDIS poliser,gränskontroller,gränsövervakning,flyktingar,Europeiska unionen

EU:s inrikesministrar vill att EU-länderna ska ha rätt att behålla gränskontroller längre än sex månader om det finns orsak till det.

EU:s inrikesministrar samlades på måndagen i Amsterdam för att dryfta frågan. Nederländernas migrationsminister Klaas Dijkhoff fungerade som mötets ordförande.

– Idag kan man enligt EU-lag ha tillfälliga gränskontroller på högst sex månader, men det stora inflödet av flyktingar, som tvingade några EU-länder att ta till dessa åtgärder har inte minskat, därför föreslår vi detta, sade Dijkhoff efter mötet.

Finland säger ja

Finlands inrikesminister Petteri Orpo (Saml) säger att Finland stöder förslaget på förlängda gränskontroller.

- För Finlands del har det här stor betydelse. Om Sverige skulle tvingas avskaffa sina gränskontroller på grund av tidsgränsen påverkar det Finland direkt.

För Finlands del har det här stor betydelse.― Petteri Orpo, inrikesminister

Enligt Orpo är gränskontrollerna för tillfället det enda sättet att få ordning på den kaotiska situation som råder.

- Så länge de övriga åtgärderna inte biter är det här den enda möjligheten, säger inrikesminister Orpo.

Det är Tyskland, Österrike, Danmark, Slovenien och Sverige som har infört gränskontroller.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman säger att så länge EU inte klarar av att skydda sin yttre gräns kommer flera EU-länder att använda sig av de inre gränskontrollerna.

- För Sveriges del är vårt första alternativ att EU säkrar den yttre gränsen och lever upp till de förpliktelser man enats om, men om så inte sker, då måste vi naturligtvis ha dem kvar, säger Ygeman.

För Sveriges del är vårt första alternativ att EU säkrar den yttre gränsen.― Anders Ygeman, Sveriges inrikesminister

Rädsla för Tysklands planer

Enligt Yles EU-källor är en örlängning av gränskontrollerna också ett sätt att tillmötesgå Tyskland. Man befarar att ifall Tyskland inte får fortsätta med gränskontroller efter att tidgränsen löper ut i maj så kan det leda till att tyskarna struntar i EU-lagen och fortsätter med kontrollerna trots allt.

Det kunde leda till en kedjereaktion då även mindre EU-länder följer efter, vilket i slutändan kunde leda till att Schengensamarbetet och den fria rörligheten faller samman.

Läs också