Hoppa till huvudinnehåll

Hör himalayatrasten sjunga

Himalayatrasten nyupptäckt fågelart.
Himalayatrasten nyupptäckt fågelart. Bild: Craig Brelsford (craigbrelsford.com) Himalayatrast,fåglar,forskning,djur

Fågelvärlden bjuder på en nyhet. En internationell forskargrupp ledd av en svensk forskare från Uppsala universitet har upptäckt himalayatrasten (Zoothera salimalii).

Hittills har forskarna trott att det finns bara bergstrast på Himalayas sluttningar. Det som man tidigare trott att var bara en fågelart – bergtrasten – är i själva verket tre: alptrast, sichuantrast och den nya himalayatrasten.

Trasten upptäcktes under ett fältarbete på omkring 4 000 meter höjd i östra Himalaya. Det var sången som ledde forskarna på spåret. Trasten lät annorlunda. I skogsmiljö hördes en mer melodisk fågelsång medan fågelsången högre upp, ovanför trädgränsen, lät sträv och raspig.
Himalayatrasten har en vacker, lätt flöjtande och visslande sång, jämfört med alptrastens raspiga läte, säger professor Per Alström, forskare vid Uppsala universitet och Artdatabanken på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet,

Dna-prover har visat att det handlar om två olika arter.

Fågeln finns i gränsområdet mellan nordöstra Indien och Kina.