Hoppa till huvudinnehåll

Kalla inte alla hackare för brottslingar!

Datorhackare
Tänk om man kunde få hjälp av hackers istället för att de jävlas med ens Instakonton... Datorhackare Bild: Wikimedia Commons/Chs87 hackare

Säkerhet på nätet är ingenting vi kan blunda för. Ju mera kunskap vi har, desto bättre kan vi skydda oss i en alltmera osäker framtid.

Benjamin Särkkä är en hacker. Åtminstone enligt andra, själv vill han inte placera sig i något sådant fack.

Benjamin jobbar med informationssäkerhet. Han började sin karriär som 8-åring.

Benjamin Särkkä är hacker & gäst i Myteriet
Benjamin fastnade i hackerträsket redan som 8-åring när han tröttnade på barnlås. Det blev inkörsporten till tyngre informationssäkerhet. Benjamin Särkkä är hacker & gäst i Myteriet Bild: Claudia Rybin/Yle benjamin särkkä

Hans pappa ägde då en gammal Macintoshdator. Operativsystemet hade en barninställning som retade Benjamin eftersom han ville ha tillgång till resten av systemet också, inte bara ett par spel som man kom åt med enkla knapptryckningar.

- Om någon säger att man inte kan göra något, så försöker jag komma på något sätt att göra det ändå.

Så 8-årige Benjamin satte sig och gissade lösenord till han kom fram till det rätta.

Potential istället för hot

Hackers kommer i alla åldrar, men man hör allt oftare om unga människor som åker dit för diverse databrott. Det finns en massa människor under 18 år med så pass tekniska kunskaper att de kan ta över stora företag och slå ut banker. Benjamin menar att man istället för att kriminalisera dem borde försöka utnyttja deras expertis för att göra nuvarande system säkrare.

om vi stänger dem ute och kallar dem för brottslingar, då kommer de att bete sig som brottslingar

- Hur gör man samhället säkrare när det finns sådana här människor, frågar Benjamin. De kommer ju inte att försvinna utan de kommer att bli fler och med större kunskaper. De är en del av samhället och om vi utesluter dem från diskussionen, om vi stänger dem ute och kallar dem för brottslingar, då kommer de att bete sig som brottslingar och vi får aldrig ta del av den kunskapen. Då har vi ingen möjlighet att försvara oss heller.

Mässa för hackers

Benjamin är också en av dem som stod bakom eventet Disobey tidigare under året här i Finland. Disobey var tänkt att vara ett event för IT-intresserade, en slags finsk motsvarighet till Defcon, ett hackerevenemang som går av stapeln i Las Vegas varje år.

- Jag ville ordna ett evenemang dit jag själv skulle vilja gå och ta dit sådana människor som pratar om saker som intresserar mig. Ett evenemang där man får göra saker istället för att bara sitta och lyssna. Det här blev Disobey.

Eventet var en succé och de sålde slut helt och hållet, vilket troligtvis betyder att de satsar igen på något liknande nästa år.

Man behöver inte skämmas för att man inte kan, eller om man blir lurad. Vårt samhälle bygger på att vi litar på våra medmänniskor.

Benjamin vill att det talas mera om information- och säkerhetsteknologi. Han menar att vårt samhälle är så genomsyrat av det att man inte kan bara kan stänga det ute. Det behövs flera event som Defcon och Disobey för att man ska kunna komma och tala om saken, testa idéer och lösningar.

- Man behöver inte skämmas för att man inte kan, eller om man blir lurad. Vårt samhälle bygger på att vi litar på våra medmänniskor. Men företag bryr sig bara om sin egen säkerhet och inte privatpersoners. Företagen bryr sig bara så mycket som vi bryr oss.

Och för att kunna bry oss måste vi ha kunskapen, så även om vi inte behöver skämmas så är det bra att hålla sig underrättad, åtminstone lite grann.

Tillåten dataintrång

Benjamin tror själv att det är hans vilja att plocka sönder saker och sätta ihop dem på nya sätt, och att han hade förmånen att använda en dator redan som liten, som hjälpte till att få upp intresset för informationsteknologi och säkerhet.

Benjamin tycker att hackers kan ses som kreativa individer som försöker hittar nya bättre sätt att använda gamla saker. Benjamin vill gärna ta bort mystiken kring hackers och ställer därför upp i offentliga sammanhang och talar om det han gör.

Det senaste Benjamin hackade var en arbetsgivares dator. Fast med lov, det var en del av en arbetsuppgift som gick ut på att ta över ett system. Benjamin säger att han inte skulle göra något utan att först få tillstånd.

Anon vill vara din vän. Du vill inte ha Anon som din fiende. Bild: EPA/PANTELIS SAITAS hackers

- Den finska lagstiftningen är klar och tydlig på den punkten: har man inte lov så är det olagligt, säger Benjamin. Det är inte ens ok att ”bara försöka”. Det är viktigt att alla förstår det, för gör man inte det åker man lätt på stora problem.

Du och din hacker - ett långt förhållande

Trots att Benjamin jobbar med det här dagligen betyder det inte att det tar fem minuter att ta över någons telefon eller dator. Det är inte som på film.

Benjamin förklarar att det oftast är en lång process som går ut på att man först letar upp luckor i säkerheten, till exempel via osäkra appar i telefonen eller program i datorn. Dessa är oftast inte appar från företag eller myndigheter med mycket säkerhetstänk, som till exempel banker, utan mindre appar från privatpersoner eller små företag. De här använder hackern för att bygga upp ett allt större nätverk av informationsstjälande verktyg medan du glatt lever ditt onlineliv som vanligt.

Du märker ofta inte ens att du har blivit hackad.

Nyligen publicerat - X3M