Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det fara på taket - snön rasar i rasande takt

Snöröjare på taket till Helsingfors stadshus
Snön ska ner från taken, och helst innan olyckor sker. Snöröjare på taket till Helsingfors stadshus Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva taksnö

När vädret blir varmare och temperaturen växlar finns det större risk för att snön rasar från taken. Snöfällare borde anställas innan det är för sent.

Den våta snön och värmen som sipprar ut genom taken bildar tillsammans med en temperatur som växlar mellan plus och minus, ett tungt och tätt snötäcke.

Helsingfors räddningsverk varnar för att snön kan falla från taken i tunga massor. Bland snön kan det också finnas is och olycksrisken bör tas på allvar.

Senast nu borde taken ses till.

Räddningsverket uppmanar också fastigheterna att placera ut varningsbommar på farliga områden. I Berghäll har det till exempel hänt att snön rasat från hela takets längd på en gång.

Räddningsverket har hittills ändå inte fått kännedom om några person- eller egendomsskador. Brandmästare Tomi Kuusamo på Helsingfors räddningsverk berättar att snön på taken knappt orsakat några uppdrag för dem.

- Fastigheterna har varit aktiva gällande snöfällningen. Senast nu borde taken ses till, säger Kuusamo.

Snön är på fastighetsägarens ansvar

Den tunga snön på taken, som är en följd av det varmare vädret, är på fastighetsägarens ansvar. Nu gäller det att se till att snön fälls ner, innan några olyckor inträffar.

Det är förstås upp till kunden, men snön borde nog skyfflas ner när den börjar hänga över taket.

Tiderna blir bråda för snöfällarna.

- Jo, den tiden börjar nu. Speciellt i dag har det exploderat kring det här, så det kommer nog säkert att komma mer jobb under veckan, säger arbetsledare Tino Marttila från Delete Oy.

Som fastighetsägare måste man vara på sin vakt och tillkalla snöfällare före det händer olyckor.

- Det är förstås upp till kunden, men snön borde nog skyfflas ner när den börjar hänga över taket. Speciellt om det lovats plusgrader, säger Marttila.

Text: Vesa Sundqvist
Artikeln är en översättning från Yle Helsinki.

Läs också