Hoppa till huvudinnehåll

Nytt försök om Syrien på fredag

FN:s särskilda sändebud till Syrien, Staffan di Mistura.
FN:s särskilda sändebud till Syrien, Staffan di Mistura. Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI syrien,fredsförhandlingar

Fredsförhandlingarna mellan regeringen och oppositionsgrupperingar i Syrien inleds på fredag. FN:s specialsändebud i Syrien, svensken Staffan di Mistura, sade på en presskonferens nyligen att diskussionerna om vilka som ska delta fortfarande pågår men att inbjudningar till fredssamtalen om Syrien går ut till deltagarna på tisdag.

Fredsförhandlingarna skulle egentligen inledas i Genve på måndagen men sköts upp på grund av att det inte fanns enighet om vilka oppositionsgrupper som skulle delta.

Enligt di Mistura kommer förhandlingarna att ta minst ett halvt år. Den första fasen på två till tre veckor går ut på att försöka nå ett avtal om eldupphör och humanitär hjälp till de värst utsatta områden i Syrien samt att försöka stoppa terrornätverket IS som kontrollerar delar av Syrien.

- Vi vill göra det klart att när vi inleder förhandlingarna så kommer vi i alla fall i gång ”på rätt not”. Svårt kommer det oberoende att vara, sade di Mistura.

Geopolitiska spänningar och maktbalansen i Mellanöstern har haft en stor inverkan på försöken att nå fred i Syrien där ett krig rasat i snart fem år med en kvartsmiljon dödsoffer som följd.

Ryssland, Iran, Saudiarabien och Ryssland har alla intressen i en hurdan fred Syrien borde nå. Exempelvis gick Turkiets utrikesminister Mevlut Cavosoglu på måndagen ut med att Turkiet ser mycket negativt på att syriska kurdiska grupper deltar i förhandlingarna. Turkiet ser de kurdiska grupperna som terrorister som stöder den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.