Hoppa till huvudinnehåll

Sommarjobb för tusen unga

Kund vid glasskiosk
Glassförsäljning är ett uppskattat sommarjobb. Kund vid glasskiosk Bild: YLE glassförsäljning

En sommarjobbskampanj i Egentliga Finland ska ge upp till tusen högstadie- och gymnasieelever korttidsjobb på lokala företag i sommar.

Kampanjen är ett samarbete mellan Egentliga Finlands företagare, Egentliga Finlands förbund, Salos företagare och Åbo yrkeshögskola. Den ska fungera som en mellanhand mellan företag och de unga som söker sommarjobb för att matcha arbetssökande med arbetsplats.

Kampanjen riktar sig till 15-18-åringar i hela landskapet. Sommarjobbskontrakten som företagen erbjuder gäller för ett par månader.

Initiativet kommer från Salo där en motsvarande kampanj i mindre skala funnits redan i två år. Då har det varit fråga om cirka fyrahundra sommarjobbsplatser. Inför sommarsäsongen 2016 utvidgas den alltså till hela landskapet med tusen arbetsplatser som mål.

Två praktikanter på Egentliga Finlands företagare ska fungera som extra stöd och rådgivare för de unga arbetssökandena. Senare i vår är tanken också att företagarna ska ordna ett utbildningstillfälle för arbetstagarna inför sommarjobben.

- De lokala företagen ska spela en stor roll under vårens rekrytering. Beroende på hur omfattande det blir ser vi sedan om våra praktikanter också behövs till annat, berättar Miia Kaerala på Egentliga Finlands företagare.

Kampanjen sätter i gång i maj och pågår till augusti. I nuläget kontaktas företag.

Gäller att vara tidigt ute

Många övriga arbetsplatser har redan nu satt igång med rekryteringen.

Tommi Agge på arbetskrafts- och näringsbyrån i S:t Karins bekräftar att arbetsplatserna går snabbt åt.

- I mars brukar det börja hända på arbetsmarknaden och då dyker det upp fler sommarjobb via företagen. Platserna fylls sedan ganska snabbt så det lönar sig att vara tidigt ute.

Det är enligt Agge ännu lite för tidigt att säga hur sommarjobbsplatserna slutligen kommer att lediganslås, men han säger att antalet lediga sommarjobb inte skiljer sig märkbart från tidigare år.

- Förstås har den dåliga ekonomin synts lite inom företagen men den har nog inte haft någon markant påverkan.

Intresse redan innan jul

Lise-Lotte Ölander-Smeds som är kontorschef för restaurangerna L'Escale och Najaden i Nagu berättar att sommarjobbsrekryteringen där sker allt tidigare med åren.

- Vi brukar sätta i gång i januari, men för tjugo år sedan var vi mycket senare ute. Det har delvis blivit så på grund av att det ändå börjar komma in ansökningar ungefär från januari. Jag tycker folk söker tidigare och tidigare, det är många som är jättetidigt i farten och helst skulle söka redan innan jul, men då säger vi att de får återkomma på nästa års sida.

Konkurrens också bland arbetsgivarna

Bland de elever i Katedralskolan i Åbo som Yle pratat med verkar en del också vara tidigt ute.

Noah Wilenius som går första året i gymnasiet var sent ute i fjol, men i år har han redan sökt ett sommarjobb på café och planerat andra ansökningar.

- Jag har aldrig sökt sommarjobb via staden, jag vet inte varför jag gärna skulle arbeta privat. Men i den här situationen tar jag nog emot vad som helst. Förra året sökte jag lite sent och tog då emot första erbjudandet, men skulle jag sökt tidigare hade kanske fler övervägt mig.

L'Escale har hittills fått in ett tiotal ansökningar mest till städ- och serveringsjobben. Enligt Ölander-Smeds råder det en viss konkurrens också bland arbetsgivarna.

- Kockar är alltid svårare att anställa. Bestämmer vi oss inte någorlunda snabbt hittar sommarjobbarna kanske ett annat ställe, för alla vill ju ha jobb.


Artikeln har uppdaterats efter att nya uppgifter klarnat: Kampanjen har inte startat ännu utan sätter officiellt igång i maj. Den har i Salo tidigare gett 400 sommarjobb, inte 150 som framkom i den första intervjun.

Läs också