Hoppa till huvudinnehåll

Vandapolitiker om misstänkt penningmissbruk: “Vi har gjort vad vi kan”

Graffittiverk med texten "Hävetkää"
Graffittiverket som dök upp i Myrbacka kritiserar de tidigare idrottscheferna. Graffittiverk med texten "Hävetkää" Bild: Yle / Ari Tuhkanen graffitti,myrbacka,vanda,vanda myrbacka graffitti

Under veckoslutet uppenbarade sig en ny graffittimålning i Myrbacka. Motivet var en känga till Vanda stads idrottschefer.

Bakgrunden till det hela är misstankar om att pengar använts till sprit, restaurangkvällar och utlandsresor. Stadsstyrelsens ordförande Tapani Mäkinen (Saml.) säger att staden har gjort vad de kunnat.

Det var förra våren som en hemlig rapport läckte ut. Enligt den skulle idrottscheferna i Vanda ha missbrukat pengar från det kommunala företag som driver Myrbacka idrottspark.

Då kan man inte annat än fråga sig var det etiska ansvaret och moralen ligger.

Enligt Vantaan Sanomat har den dåvarande verksamhetsledaren, styrelsens ordförande och stadens projektledare, som fungerat som rådgivare, missbrukat tusentals euro av företagets pengar. Pengarna har gått till alkohol och annan traktering, men också till utlandsresor.

Skarp graffittikritik

Det graffittikonstverk som uppenbarat sig i Myrbacka under veckoslutet riktar hårda smällar mot cheferna. De tre idrottscheferna är avbildade med texten “Hävetkää!” (“Skäms!”) och “Kiitos Vantaan urheillupomot” (“Tack Vanda idrottschefer”).

- Om den här användningen om pengar på bland annat sprit stämmer, ja då kan man inte annat än fråga sig var det etiska ansvaret och moralen ligger, säger Tomi Ek, ordförande för Etelä-Vantaan Luistelijat.

Det är inte billigt att ha skridskoåkning som hobby. Ek vet det själv - han lägger ut kring tusen euro varje månad på sina barns fritidsaktiviteter. Därför förstår han mycket väl föräldrarnas raseri.

Vanda stad kunde inte ha gjort mer.

- Många arga föräldrar har ringt. Vi har försökt lugna dem och säga att det är inte så här det går till hos oss. Föräldrarna kommer att få ett informationsbrev inom de närmaste dagarna, lovar Ek.

“Har gjort allt vi kan”

Stadsdirektören i Vanda, Kari Nenonen, var den som satte igång utredningen om det kommunala företaget. Han vill inte uttala sig om saken, som nu har blivit polisundersökning. Stadsstyrelsens ordförande Tapani Mäkinen (Saml.) undrar varför man valt att elda upp ärendet igen.

- Vi avskedade den dåvarande verksamhetsledaren på våren och avsatte företagets styrelse. Vi gjorde också en begäran om utredning till polisen. Vanda stad kunde inte ha gjort mer, säger Mäkinen.

Han betonar också att organisationen i Vanda har omstrukturerats. Idrottsföretagen i Dickursby och Myrbacka har upplösts. Samtidigt har fastigheterna blivit en del av stadens fastighetsavdelning.

- Genast när vi fick tips om missbruket satte vi igång en utredning. Nu väntar vi på resultaten av polisundersökningen, säger Mäkinen och framhåller vikten av transparens och öppenhet.

Enligt uppgift har saken lett till åtalsprövning i Vanda.

Text: Outi Pukkila
Nyheten är en översättning på Yle Helsinki.

Rättelse 26.1.2016 kl.9.18: Brottsutredningen mot Myrbacka idrottspark har gått till åtalsprövning, men inte till åtal.

 • Scen ur dokumentären Inn sæi - en staty på havets botten.

  Skall vi förstå världen är det dags att se inåt

  Dokumentär om intuitionens kraft.

  Världen förändras i en allt snabbare takt och det krävs nya sätt att tänka. I framtiden kommer majoriteten att jobba i yrken som inte ännu upptäckts. Statisktik visar att depression kommer att vara vår största hälsorisk redan år 2020. Räddningen kan vara att titta inåt.

 • En person som häller vin i ett vinglas. Utomhus på en gräsmatta.

  Småsmuttare tar oftare till flaskan då de blir pensionerade

  Ökningen av riskbruket var vanligare bland rökare och män.

  I samband med pensioneringen ökar alkoholkonsumtionen till risknivå hos en tiondel av arbetstagarna, visar en forskningsstudie. Ökat riskbruk är vanligare bland rökare och män och bland personer som uppger att de lider av depression.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen