Hoppa till huvudinnehåll

Vandapolitiker om misstänkt penningmissbruk: “Vi har gjort vad vi kan”

Graffittiverk med texten "Hävetkää"
Graffittiverket som dök upp i Myrbacka kritiserar de tidigare idrottscheferna. Graffittiverk med texten "Hävetkää" Bild: Yle / Ari Tuhkanen graffitti

Under veckoslutet uppenbarade sig en ny graffittimålning i Myrbacka. Motivet var en känga till Vanda stads idrottschefer.

Bakgrunden till det hela är misstankar om att pengar använts till sprit, restaurangkvällar och utlandsresor. Stadsstyrelsens ordförande Tapani Mäkinen (Saml.) säger att staden har gjort vad de kunnat.

Det var förra våren som en hemlig rapport läckte ut. Enligt den skulle idrottscheferna i Vanda ha missbrukat pengar från det kommunala företag som driver Myrbacka idrottspark.

Då kan man inte annat än fråga sig var det etiska ansvaret och moralen ligger.

Enligt Vantaan Sanomat har den dåvarande verksamhetsledaren, styrelsens ordförande och stadens projektledare, som fungerat som rådgivare, missbrukat tusentals euro av företagets pengar. Pengarna har gått till alkohol och annan traktering, men också till utlandsresor.

Skarp graffittikritik

Det graffittikonstverk som uppenbarat sig i Myrbacka under veckoslutet riktar hårda smällar mot cheferna. De tre idrottscheferna är avbildade med texten “Hävetkää!” (“Skäms!”) och “Kiitos Vantaan urheillupomot” (“Tack Vanda idrottschefer”).

- Om den här användningen om pengar på bland annat sprit stämmer, ja då kan man inte annat än fråga sig var det etiska ansvaret och moralen ligger, säger Tomi Ek, ordförande för Etelä-Vantaan Luistelijat.

Det är inte billigt att ha skridskoåkning som hobby. Ek vet det själv - han lägger ut kring tusen euro varje månad på sina barns fritidsaktiviteter. Därför förstår han mycket väl föräldrarnas raseri.

Vanda stad kunde inte ha gjort mer.

- Många arga föräldrar har ringt. Vi har försökt lugna dem och säga att det är inte så här det går till hos oss. Föräldrarna kommer att få ett informationsbrev inom de närmaste dagarna, lovar Ek.

“Har gjort allt vi kan”

Stadsdirektören i Vanda, Kari Nenonen, var den som satte igång utredningen om det kommunala företaget. Han vill inte uttala sig om saken, som nu har blivit polisundersökning. Stadsstyrelsens ordförande Tapani Mäkinen (Saml.) undrar varför man valt att elda upp ärendet igen.

- Vi avskedade den dåvarande verksamhetsledaren på våren och avsatte företagets styrelse. Vi gjorde också en begäran om utredning till polisen. Vanda stad kunde inte ha gjort mer, säger Mäkinen.

Han betonar också att organisationen i Vanda har omstrukturerats. Idrottsföretagen i Dickursby och Myrbacka har upplösts. Samtidigt har fastigheterna blivit en del av stadens fastighetsavdelning.

- Genast när vi fick tips om missbruket satte vi igång en utredning. Nu väntar vi på resultaten av polisundersökningen, säger Mäkinen och framhåller vikten av transparens och öppenhet.

Enligt uppgift har saken lett till åtalsprövning i Vanda.

Text: Outi Pukkila
Nyheten är en översättning på Yle Helsinki.

Rättelse 26.1.2016 kl.9.18: Brottsutredningen mot Myrbacka idrottspark har gått till åtalsprövning, men inte till åtal.

 • Påven stänger fontänerna i Vatikanen

  Första gången i mannaminne som fontänerna stängs.

  Det är första gången i mannaminne som Vatikanen stänger sina fontäner. Torkan som pinat den lilla stadsstaten är bland de värsta på 60 år.

 • Unga drömmer om hus, familj och resor

  Bara fyra procent av de unga vill bli rika.

  De flesta finländska ungdomar känner optimism inför framtiden och har drömmar, visar en enkät som Danske Bank har låtit göra. Men bara fyra procent drömmer om att bli rika.

 • Världsrekord av Peaty – Personbästa av Liukkonen

  Liukkonens tid räckte ändå inte till semifinal.

  Ari-Pekka Liukkonen stod för tiden 27,66 i sidogrenen 50 meter bröst i sim-VM på tisdag. Britten Adam Peaty simmade på 26,10 i försöken och förbättrade därmed världsrekordet rejält.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • SS: Thailand varnade bärplockare för Finland

  Antalet thailändska bärplockare har sjunkit dramatiskt.

  Antalet thailändska bärplockare i Finland har sjunkit dramatiskt. I år är de thailändska bärplockarna ungefär 2 500 stycken, det vill säga ungefär 1 000 färre än under tidigare somrar, rapporterar Savon Sanomat.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen