Hoppa till huvudinnehåll

Väyrynen lämnar förtroendeuppdrag inom Centern

paavo väyrynen
paavo väyrynen Bild: Yle / Janne Lindberg kampen 2011

Centerveteranen Paavo Väyrynen lämnar arbetet inom Centerns partiorgan och koncentrerar sig i fortsättningen på sitt jobb som europaparlamentariker.

Väyrynen har suttit med i Centerns partifullmäktige, partistyrelse och arbetsutskott. Han är fortfarande medlem i partiet.

Väyrynen skriver i ett pressmeddelande att han känner att han inte längre kan påverka Centerns politik. Känslan uppstod kort efter att den nya regeringen tillträdde och enligt Väyrynen har känslan blivit starkare sedan dess.

Omöjligt påverka Centerns linje

Väyrynen upplever också att han inte längre via Centern kan påverka Finlands linje.

- Under den senaste tiden har jag konstaterat att jag under rådande strukturer omöjligt kan påverka varken Finlands, Europas eller mänsklighetens framtid, skriver Väyrynen.

Inom partiet bestämmer liberalerna medan de traditionella centerpartisterna har glömts bort, och partistyrelsen har inte längre något att säga till om, skriver Väyrynen.

- Framöver försöker jag påverka Finlands linje med att söka mig till likasinnade finländare, både politiskt obundna och från andra partier, skriver Väyrynen.

Enligt Väyrynen kommer den nuvarande maktstrukturen inom Centern att bestå åtminstone de närmaste åren. Han skriver att han nu vill frigöra sina resurser för att kunna påverka viktiga frågor direkt.

Väyrynen är också besviken på vad Sannfinländarna har åstadkommit sedan de kom till makten. Han försäkrar att han inte ämnar bli medlem i Sannfinländarna.