Hoppa till huvudinnehåll

Yles Europakorrespondent: Ministermöte om gränsfrågor hotar floppa

Italienska kustbevakningen under en räddningsoperation i Medelhavet 19.9.2015.
Italienska kustbevakningen under en räddningsoperation i Medelhavet 19.9.2015. Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI kustbevakning

Europeiska unionen fortsätter att söka en lösning på flyktingkrisen. I dag samlas EU-ländernas inrikesministrar i Amsterdam för ett möte om unionens yttre och inre gränser.

Bara sedan årsskiftet har det kommit minst 37 000 nya asylsökande till Europa, vilket är tio gånger fler än under motsvarande period ifjol, trots kallt vinterväder. Det sätter ytterligare press på EU att nå en gemensam linje.

De åtgärder man kommit överens om hittills har inte burit frukt, och enskilda EU-länder, till exempel Österrike, har tytt sig till nationella åtgärder för att stoppa flyktingströmmarna.

- Allt det här tyder på ett stort misslyckande. Nu talar man inte längre om att lösa flyktingkrisen utan om att rädda Schengensamarbetet och den fria rörligheten inom EU. Det betyder att mycket står på spel, säger Yles Europakorrespondent Daniel Olin, som ska följa med mötet.

Redaktören Daniel Olin.
Daniel Olin Redaktören Daniel Olin. Bild: Johanna Kannasmaa Yle,daniel olin

Holland försöker nå resultat

Holland och Tyskland har efterlyst en gemensam linje som i stort sett motsvarar EU-kommissionens linje, men hittills har det inte fungerat.

Holland är EU:s ordförandeland fram till sommaren.

- Holland vill leverera och driver bland annat på en gemensam gränsstyrka som skulle förbättra gränsövervakningen. Frågan är hur motsträviga de andra länderna är, säger Olin.

Turkiet har en nyckelroll i krisen. EU har gått med på ekonomiska och politiska eftergifter för att Turkiet ska stoppa strömmen. Men de snabba resultaten har uteblivit och asylsökande har fortsatt att ta sig till EU via Turkiet.

- Inte heller här har man lyckats. Dels söker sig många flyktingar nu till Europa eftersom de befarar att EU:s gränser snart stängs, dels på grund av ett ömsesidigt misstroende mellan EU och Turkiet, säger Olin.

Läs också