Hoppa till huvudinnehåll

60 år sedan Porkala återlämnades - "När vi såg förödelsen försvann en del av glädjen"

Börje Wikner kom till Porkala som 6-åring år 1957.
Här står Börje Wikners manege i dag. 1957 stod där det gamla trähus som hans pappa köpte. Börje Wikner kom till Porkala som 6-åring år 1957. Bild: Yle/Johanna Minkkinen börje wikner,Porkala,Kyrkslätt

Börje Wikner kollar på gamla bilder av hemgården. Han var sex år gammal när familjen 1957 köpte en bondgård i Porkala, som ett år tidigare blivit en del av Finland igen.

- Nog kommer ju gamla minnen fram. Det var en stor nyhet och alla var glada. Men när de såg verkligheten och den stora förödelsen, försvann en del av glädjen.

Ljusblått äventyr

Börje Wikner minns tydligt hur han kom in i ett ödehus och kände den starka lukten. Mycket var målat i ljusblått och på väggen fanns text på ett språk han inte förstod.

- Jag var ju bara barn, för mig var det mera av ett äventyr med många spännande platser.

Börje Wikner menar att unga i dag nog känner till Porkalaparentesen, men där tar kunskapen ofta slut.

Börje Wikner kom till Porkala som 6-åring år 1957.
Börje Wikner tittar på gamla bilder från hemstället. På bilden nedan syns den gamla träbyggnaden som senare har ersatts av ridskolans manege. Börje Wikner kom till Porkala som 6-åring år 1957. Bild: Yle/Johanna Minkkinen börje wikner,Porkala,Kyrkslätt

- Det skulle vara viktigt att känna till vilka stora utmaningar de som återvände hade. Åkrarna var igenvuxna, skogen skövlad och hus borta. Det är viktigt att unga känner till sin närhistoria och vilket enormt jobb de som återvände gjorde, säger Wikner.

Bland annat berättar han att två av gårdens kor måste föras till slakt för att de skadats då de ätit något metallskrot som fanns på ängarna.

Åkrarna var igenvuxna, skogen skövlad och hus borta.

Wikner berättar att man från ett berg bredvid såg ända till Helsingfors.

Enormt jobb

Temat för jubileumsåret är "Återkomstens glädje och möda".

- Man förstod inte hur mycket de vuxna jobbade. Det fanns inga maskiner, traktorer kom först i början av 1960-talet. Men för oss barn var det spännande med många lekplatser.

Vilka känslor väcks i dag när du ser dig omkring?

- En sådan här dag kommer jag ihåg vissa saker. Vi har byggt upp ett kulturlandskap på nytt. Det ser ju helt annorlunda ut än då.

Vi har byggt upp ett kulturlandskap på nytt. Det ser ju helt annorlunda ut än då.― Börje Wikner

På senare tid har Porkala varit på tapeten av helt andra orsaker. Börje Wikner har med intresse följt med diskussionerna kring Porkala stad.

Man förstod inte hur mycket de vuxna jobbade. För oss barn var det spännande med många lekplatser.― Börje Wikner

- Tankegången är intressant. Det finns åsikter både för och emot, men det är värt att tänka på. Helst vill vi inte höra till Helsingforsregionen. Vi hör nog mer västerut och vill vara mer självständiga.

I början av året blev det också klart att Porkala inte beviljas status av nationalpark.

- Det var ett bra beslut. Många sommarstugeägare skulle bli lidande. Och att bygga en väg till nationalparken och annat som behövs kostar pengar som inte finns i dag.