Hoppa till huvudinnehåll

Araratskytten i rätten

araratrestaurangen på Biskopsgatan i Borgå 02.10.15
araratrestaurangen på Biskopsgatan i Borgå 02.10.15 Bild: Yle/Stefan Härus ararat

I dag inleds rättegången mot den man som misstänks för att ha skjutit en annan man på Borgårestaurangen Ararat i oktober.

Den misstänkte står åtalad för mordförsök.

Offret skadades allvarligt och har opererats flera gånger för de skador han fick i incidenten.

Spänd stämning i rättssalen

Yle Östnylands reporter på plats på rättegången rapporterar om att stämningen är spänd. Flera poliser finns i salen och utanför. Ett dussin människor sitter i publiken. Alla kroppsvisiterades när de kom in.

Det var en lördag kväll strax före klockan 22 som mannen avfyrade flera skott mot offret efter ett meningsutbyte på restaurangen.

Åklagaren säger att den åtalade har haft för avsikt att mörda offret. Den åtalade har enligt åtalet avfyrat åtta skott, varav tre har träffat. Det sista skottet avfyrades då offret redan låg på golvet.

Den åtalade sägs först ha hotat offret och sedan börjat bråka. Mitt i bråket började han skjuta offret i magen.

Offret har opererats flera gånger och tillbringat en månad på sjukhus. Offret kräver ersättningar på sammanlagt cirka 50 000 euro.

“Ingen avsikt att döda”

Försvaret säger att den åtalade inte har haft för avsikt att döda. Händelserna uppfyller enligt försvaret kriterierna för olaga hot och misshandel, men inte för mordförsök. Försvaret säger också att de första skotten avlossades i misstag då offret och den åtalade brottades.

Åsikterna om hur bråket gick till går i sär. Den åtalade hävdar att offret uppviglat till bråk.

Tre kvinnor står också åtalade för att ha hjälpt och skyddat den misstänkte.

Övervakningsvideo bland bevismaterialet

Rätten har fått ta del av en övervakningsvideo från brottskvällen. Enligt Yle Östnylands reporter visar videon en rätt lång diskussion och dispyt mellan offer, personal och den åtalade. Sedan följer brottning och folk flyr från platsen. Det syns tydligt på videon hur den åtalade slår offret med vapnet när offret ligger på golvet.

Efter att det sista skottet avfyrats sätter sig den åtalade vid ett bord med en pizza. Hans väninna kommer in och efter en stund går de ut tillsammans.

Den åtalade säger själv att alla skott avlossades av misstag och att han hade kunnat döda om det var det han hade velat. Hans avsikt var enbart att skrämma offret.