Hoppa till huvudinnehåll

Garnbombning på Strömsö

virkade blommor
virkade blommor Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Med folkets hjälp kommer våren tidigt till Strömsö i år. Vi har samlat in virkade blommor till en virkningsinstallation i Strömsös trädgård.

Vi ville göra något helt nytt tillsammans med vår publik och så föddes idén till detta virkprojekt. Genom ett enkelt upprop på Facebook och Instagram har vi bett folk bidra med virkade blommor och blad till en installation som vi tänker förgylla Strömsös trädgård med. En mjuk blomsterprakt i väntan på grönskan och våren nu när allt ännu mest är svart, grått och förhoppningsvis lite vitt.

Inspirationen kommer från USA och Yarnbomber, en konstnär som gör installationer av virkade bidrag som folk skickar in till honom från alla världens hörn. Enda skillnaden är att vi inte har en klar plan ännu för vad vi riktigt kommer att göra av blommorna eftersom slutresultatet hänger ihop med de bidrag som kommer in. Bidrag kan inte längre skickas. Vad det slutgiltigt blir ser vi först på filmningsdagen den 2.2 2016.

Strömsö har idag över 22.000 följare på Facebook och folk är engagerade men vi ville göra något riktigt konkret, göra tv tillsammans och med fysiska bidrag av foket och era hantverk. Tanken är att en liten del tillsammans med alla andras små delar blir en ny och fin helhet. På ett par veckor har vi fått in allt från stora paket till små brev med en eller flera blommor. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss all den kärlek som vi mött varje dag när vi kommit till jobbet och öppnat alla mjuka paket och läst alla handskrivna personliga brev och hälsningar.

För att tacka alla och ge synlighet till alla kreatörer har vi fotograferat alla bidrag och lagt ut dem på vårt instagramkonto @ylestromso för att sprida ännu mer inspiration och skaparglädje. Dessutom gör vi små korta filmer av allas bidrag. Allas bidrag hedras på något sätt och det här är ett sätt att visa vår tacksamhet för allas engagemang.

Greta Jakobsson skickade det största paketet

Ett tiotal av blommakarna har valt att vara anonyma och det går också bra, men de som uppgett sitt namn och deltagit i vårt projekt hittills är;

Carina Ahlskog, Minna Virtanen, Anna Dahlberg, Tiina Vainio, Jeanette Granberg, Hely Sukanen, Outi Vuolle, Katja Meriluoto, Eva Norberg-Zetterfeldt, Iris Finck, Kati Puranen, Sanna Karvo-Mursu, Merja Kuusela, Barbro Lindström, Kangaspuutarhaterhi, Niina Sainio, Eva Borg-Lundgren, Päivi, Piritta, Soili Lenkkeri, Ritva Riekkinen, Merituuli Jaakkola, @100olika pyssel, Pirjo Mesiäinen, Agneta Backman, Irene Andersson, Lotta, Terhi Korhonen, Ute Kehrs, Ritva Ruusunen, Annika Karhu, Gunilla Halldin, Annika Lindergren, Nina Schöring, Tuula Leivo, Lina Nyberg-Heiniö, Helena Unger, Carolina Träskvik, Merja Ylikärppä, Mari Suomalainen, Gunvor Bengtsson, Tanja Benavides, Hanna Meronen, Maarit K, Hanna Alaraatikka, Laura Salo, Ina Nordberg, Linda Lönnqvist, Stina Lönnqvist, Annu Sorsa, Siv Björklöf, Sirppa Ponttu, Hannele Palm, Margareta Björk, Bluesea, Nina Eriksson-Kokko, Jannica Stenman, Mirja Kaikko, Ingamay Askestad, Siv Påfs, Doris Björk, Hannele, Ejla, Tove Eriksson och elever i Kyrkbackens skola i Nagu.

Ett varmt tack till er! Det är helt och hållet er förtjänst att denna installation kommer att förverkligas. Tillsammans med Ann-Sofie Finne, Maria Sundstedt, Jenni Roth, Tina Storsjö och Liselott Nyström som är några av medlemmarna i Syjuntan rf kommer vi att göra ett program på upphängningen av installationen. Hur det blev kan du se den 21.2. 2016 med start kl 8.00 på Arenan eller i Yle fem kl 17.25.

Här hittar du en länk på hur man virkar en ros.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Petter Lindberg: C-kassetten – en kärleksförklaring

    När Rec + play fångade en helt tidevarv.

    Om det är något föremål som jag förknippar med min barn- och ungdom, så är det C-kassetten. Dessa oansenliga och ömtåliga små plastföremål bjöd på en usel ljudkvalitet, men i förhållande till storebrodern LP-skivan, hade de ändå en klar fördel. På C-kassetterna kunde man nämligen banda sina favoritlåtar. Rec + Play Jag har fördrivit många timmar vid kassettbandspelaren i mitt pojkrum.

  • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

    Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

    Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

  • Strömsökorv på svamp och vildsvin

    En hel måltid inuti en korv.

    Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

  • Sy kuddar med fåglar

    Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

    Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

  • Kimitoön kan bli Åbolands matmecka

    Första restaurangdagarna ordnas denna vecka.

    Den här veckan satsar många restauranger på Kimitoön lite extra på maten och lokala råvaror lyfts också fram. Dagarna till ära provöppnar också en helt ny restaurang i Kimito.

  • Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

    Hemma hos Anna-Carolina Ojaharju bor tidigare hemlösa ormar.

    Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

  • Mer "slow living" med Frank och hans familj

    Säsong 17 av serien En tvättäkta lantis.

    Välkommen tillbaka till Frank och hans familj på Kastaniegården. Det är högsommar och Frank njuter av livet med djuren och odlingarna. Säsong 17 av En tvättäkta lantis bjuder också på kalkbränning, fortsatta byggprojekt och tillverkning av äppelcider.

  • Skulle du klara dig på 7€ per dag?

    Journalisten My Tengström antog utmaningen.

    Journalisten My Tengström utmanade sig i en vecka med att leva på arbetslöshetsunderstöd, för att få lite perspektiv på sin egen konsumtion och sina vanor. Bort föll en stor del av hennes sociala aktiviteter, och då hon blev sjuk blev hon tvungen att stjäla toapapper för att klara budgeten.