Hoppa till huvudinnehåll

Garnbombning på Strömsö

virkade blommor
virkade blommor Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Med folkets hjälp kommer våren tidigt till Strömsö i år. Vi har samlat in virkade blommor till en virkningsinstallation i Strömsös trädgård.

Vi ville göra något helt nytt tillsammans med vår publik och så föddes idén till detta virkprojekt. Genom ett enkelt upprop på Facebook och Instagram har vi bett folk bidra med virkade blommor och blad till en installation som vi tänker förgylla Strömsös trädgård med. En mjuk blomsterprakt i väntan på grönskan och våren nu när allt ännu mest är svart, grått och förhoppningsvis lite vitt.

Inspirationen kommer från USA och Yarnbomber, en konstnär som gör installationer av virkade bidrag som folk skickar in till honom från alla världens hörn. Enda skillnaden är att vi inte har en klar plan ännu för vad vi riktigt kommer att göra av blommorna eftersom slutresultatet hänger ihop med de bidrag som kommer in. Bidrag kan inte längre skickas. Vad det slutgiltigt blir ser vi först på filmningsdagen den 2.2 2016.

Strömsö har idag över 22.000 följare på Facebook och folk är engagerade men vi ville göra något riktigt konkret, göra tv tillsammans och med fysiska bidrag av foket och era hantverk. Tanken är att en liten del tillsammans med alla andras små delar blir en ny och fin helhet. På ett par veckor har vi fått in allt från stora paket till små brev med en eller flera blommor. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss all den kärlek som vi mött varje dag när vi kommit till jobbet och öppnat alla mjuka paket och läst alla handskrivna personliga brev och hälsningar.

För att tacka alla och ge synlighet till alla kreatörer har vi fotograferat alla bidrag och lagt ut dem på vårt instagramkonto @ylestromso för att sprida ännu mer inspiration och skaparglädje. Dessutom gör vi små korta filmer av allas bidrag. Allas bidrag hedras på något sätt och det här är ett sätt att visa vår tacksamhet för allas engagemang.

Greta Jakobsson skickade det största paketet

Ett tiotal av blommakarna har valt att vara anonyma och det går också bra, men de som uppgett sitt namn och deltagit i vårt projekt hittills är;

Carina Ahlskog, Minna Virtanen, Anna Dahlberg, Tiina Vainio, Jeanette Granberg, Hely Sukanen, Outi Vuolle, Katja Meriluoto, Eva Norberg-Zetterfeldt, Iris Finck, Kati Puranen, Sanna Karvo-Mursu, Merja Kuusela, Barbro Lindström, Kangaspuutarhaterhi, Niina Sainio, Eva Borg-Lundgren, Päivi, Piritta, Soili Lenkkeri, Ritva Riekkinen, Merituuli Jaakkola, @100olika pyssel, Pirjo Mesiäinen, Agneta Backman, Irene Andersson, Lotta, Terhi Korhonen, Ute Kehrs, Ritva Ruusunen, Annika Karhu, Gunilla Halldin, Annika Lindergren, Nina Schöring, Tuula Leivo, Lina Nyberg-Heiniö, Helena Unger, Carolina Träskvik, Merja Ylikärppä, Mari Suomalainen, Gunvor Bengtsson, Tanja Benavides, Hanna Meronen, Maarit K, Hanna Alaraatikka, Laura Salo, Ina Nordberg, Linda Lönnqvist, Stina Lönnqvist, Annu Sorsa, Siv Björklöf, Sirppa Ponttu, Hannele Palm, Margareta Björk, Bluesea, Nina Eriksson-Kokko, Jannica Stenman, Mirja Kaikko, Ingamay Askestad, Siv Påfs, Doris Björk, Hannele, Ejla, Tove Eriksson och elever i Kyrkbackens skola i Nagu.

Ett varmt tack till er! Det är helt och hållet er förtjänst att denna installation kommer att förverkligas. Tillsammans med Ann-Sofie Finne, Maria Sundstedt, Jenni Roth, Tina Storsjö och Liselott Nyström som är några av medlemmarna i Syjuntan rf kommer vi att göra ett program på upphängningen av installationen. Hur det blev kan du se den 21.2. 2016 med start kl 8.00 på Arenan eller i Yle fem kl 17.25.

Här hittar du en länk på hur man virkar en ros.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Andra veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

  • Läckra glutenfria zucchinitortillas

    Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

    Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

  • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

    En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

    Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

  • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

    "Hä e gou" säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Champinjon-Mifusås Johannes Djupsjöbacka Ingredienser färsk champinjonä Mifu (grynform o naturell) löötzi smöri veitimjöli koriandärfröiji senap kryddpeparn saltti grädda (vanhanajan kuohukermaa) persilja   Gör så här Lägg steikpannu å värms, hä räckä mä låg värma.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

    "Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

    Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost Det har varit svårt för mig att hitta en pizzabotten utan vetemjöl som ändå är god....Den här är toppen! Glutenfri och för vänner av ost. Enkel att tillreda och lyckas alltid. Fyllningen och såsen kan man välja själv enligt smak.

  • Champinjon-Mifusås. Enkelt gott och nyskapande

    Den är god, säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Jag itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där".

  • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

    "Hä e gou" säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Champinjon-Mifusås Johannes Djupsjöbacka Ingredienser färsk champinjonä Mifu (grynform o naturell) löötzi smöri veitimjöli koriandärfröiji senap kryddpeparn saltti grädda (vanhanajan kuohukermaa) persilja   Gör så här Lägg steikpannu å värms, hä räckä mä låg värma.

  • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

    En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

    Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

  • Läckra glutenfria zucchinitortillas

    Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

    Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

  • Andra veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

  • Första veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.