Hoppa till huvudinnehåll

Garnbombning på Strömsö

virkade blommor
virkade blommor Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

Med folkets hjälp kommer våren tidigt till Strömsö i år. Vi har samlat in virkade blommor till en virkningsinstallation i Strömsös trädgård.

Vi ville göra något helt nytt tillsammans med vår publik och så föddes idén till detta virkprojekt. Genom ett enkelt upprop på Facebook och Instagram har vi bett folk bidra med virkade blommor och blad till en installation som vi tänker förgylla Strömsös trädgård med. En mjuk blomsterprakt i väntan på grönskan och våren nu när allt ännu mest är svart, grått och förhoppningsvis lite vitt.

Inspirationen kommer från USA och Yarnbomber, en konstnär som gör installationer av virkade bidrag som folk skickar in till honom från alla världens hörn. Enda skillnaden är att vi inte har en klar plan ännu för vad vi riktigt kommer att göra av blommorna eftersom slutresultatet hänger ihop med de bidrag som kommer in. Bidrag kan inte längre skickas. Vad det slutgiltigt blir ser vi först på filmningsdagen den 2.2 2016.

Strömsö har idag över 22.000 följare på Facebook och folk är engagerade men vi ville göra något riktigt konkret, göra tv tillsammans och med fysiska bidrag av foket och era hantverk. Tanken är att en liten del tillsammans med alla andras små delar blir en ny och fin helhet. På ett par veckor har vi fått in allt från stora paket till små brev med en eller flera blommor. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss all den kärlek som vi mött varje dag när vi kommit till jobbet och öppnat alla mjuka paket och läst alla handskrivna personliga brev och hälsningar.

För att tacka alla och ge synlighet till alla kreatörer har vi fotograferat alla bidrag och lagt ut dem på vårt instagramkonto @ylestromso för att sprida ännu mer inspiration och skaparglädje. Dessutom gör vi små korta filmer av allas bidrag. Allas bidrag hedras på något sätt och det här är ett sätt att visa vår tacksamhet för allas engagemang.

Greta Jakobsson skickade det största paketet

Ett tiotal av blommakarna har valt att vara anonyma och det går också bra, men de som uppgett sitt namn och deltagit i vårt projekt hittills är;

Carina Ahlskog, Minna Virtanen, Anna Dahlberg, Tiina Vainio, Jeanette Granberg, Hely Sukanen, Outi Vuolle, Katja Meriluoto, Eva Norberg-Zetterfeldt, Iris Finck, Kati Puranen, Sanna Karvo-Mursu, Merja Kuusela, Barbro Lindström, Kangaspuutarhaterhi, Niina Sainio, Eva Borg-Lundgren, Päivi, Piritta, Soili Lenkkeri, Ritva Riekkinen, Merituuli Jaakkola, @100olika pyssel, Pirjo Mesiäinen, Agneta Backman, Irene Andersson, Lotta, Terhi Korhonen, Ute Kehrs, Ritva Ruusunen, Annika Karhu, Gunilla Halldin, Annika Lindergren, Nina Schöring, Tuula Leivo, Lina Nyberg-Heiniö, Helena Unger, Carolina Träskvik, Merja Ylikärppä, Mari Suomalainen, Gunvor Bengtsson, Tanja Benavides, Hanna Meronen, Maarit K, Hanna Alaraatikka, Laura Salo, Ina Nordberg, Linda Lönnqvist, Stina Lönnqvist, Annu Sorsa, Siv Björklöf, Sirppa Ponttu, Hannele Palm, Margareta Björk, Bluesea, Nina Eriksson-Kokko, Jannica Stenman, Mirja Kaikko, Ingamay Askestad, Siv Påfs, Doris Björk, Hannele, Ejla, Tove Eriksson och elever i Kyrkbackens skola i Nagu.

Ett varmt tack till er! Det är helt och hållet er förtjänst att denna installation kommer att förverkligas. Tillsammans med Ann-Sofie Finne, Maria Sundstedt, Jenni Roth, Tina Storsjö och Liselott Nyström som är några av medlemmarna i Syjuntan rf kommer vi att göra ett program på upphängningen av installationen. Hur det blev kan du se den 21.2. 2016 med start kl 8.00 på Arenan eller i Yle fem kl 17.25.

Här hittar du en länk på hur man virkar en ros.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med portobello slider och vårsallad.

    Slider med portabello och vårsallad

    En vegetarisk burgare för grillen.

    En slider är egentligen namnet på en mindre burgare. Direkt liten är vår slider inte men den är 100% vegetarisk.

  • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

    Sommarspel i tomtedräkt

    Dags för lite tomtar i trädgården!

    När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

  • En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.

    Sy en mjuk docka

    Gör själv en mysig kompis.

    Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

  • Mousserande vin och hot dogs.

    Ellas bubbledogs

    Kalasnytt - mousserande vin till korv och bröd!

    Mousserande vin är en dryck som kan så mycket mer än att bara sparka igång ett kalas - det kan bli den perfekta följeslagaren genom hela måltiden.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Familjen Kytömäki vandrar i en gräsklädd bergsdal.

    Familjen som inte reser charter

    Hos fyrbarnsfamiljen Kytömäki är resandet en stor passion.

    Flyget från bakgården och en vecka på en playa med all inclusive. Det är inget för fyrbarnsfamiljen Kytömäki i Vasa. De reser med flyg, tåg och båt. Och väl framme har de inget emot att gå.

  • Kenneth Nars serverar bubbel till Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

    Efter Nios första maj-meny

    I Kenneth Nars uppsättning ingår både matplock och dryck.

    Saknar du idéer för vad du ska servera på picknick-filten den första maj? Matskribenten Kenneth Nars presenterar några säkra, goda och enkla alternativ. Som tillbehör kan man alltid servera ost, struvor, munkar och gravad lax på ett gott rågbröd.