Hoppa till huvudinnehåll

Haglund "en aning bekymrad" över flyktingläget i norr

SFP:s ordförande Carl Haglund.
Carl Haglund anser att situationen vid Finlands nordöstra gräns är knepig. SFP:s ordförande Carl Haglund. Bild: Lehtikuva carl haglund

Människohandel men också organiserad och medveten verksamhet av de ryska myndigheterna ligger bakom flyktingsituationen vid östgränsen, säger SFP-ordföranden Carl Haglund.

– Det är uppenbart att de ryska myndigheterna nu medvetet agerar på ett sätt som gör att flödet av människor till Finland är stort och mycket tyder på att Ryssland och myndigheterna aktivt engagerar sig i att de här människorna kommer till gränsen, säger Haglund till Yle Nyheter.

– Det ger vid handen att det är ett sällsynt medvetet val från de ryska myndigheternas sida.

"Stort" antal flyktingar i norr

Bara i år har flera hundra asylsökande kommit till finska Lappland från den ryska sidan, jämfört med att det kom sammanlagt 700 personer under hela fjolåret.

Tiotals av dem väntar som bäst i ryska Kandalaksja på skjuts eller bil för att komma över gränsen till gränsstationen i Salla. Enligt Haglund finns där flyktingar som behöver hjälp, och som Finland borde hjälpa, men också personer som har arbetat länge i Ryssland men som Ryssland nu under sämre ekonomiska tider släpper till Finland.

Ryssland har inte haft för vana att släppa in människor till Finland, men nu har man gett avkall på det och situationen är knepig, säger Haglund.

– Mängden människor är stor och det hela kan i värsta fall bli ganska svårt att hantera för Finland. Med tanke på det finns det skäl att vara en aning bekymrad.

Relaterat till isolerat Ryssland

Haglund kopplar ihop händelserna vid gränsen till Ukrainakrisen och sanktionerna mot Ryssland. Ryssland har varit isolerat länge, men enligt Haglund har det ändå funnits ett förtroende mellan Finland och Ryssland.

– Raserar man nu förtroendet får Ryssland en till gräns med problem, säger Haglund.

Det enda sättet att lösa situationen är att Ryssland vill lösa den, anser Haglund.

Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) ska i dag träffa sin ryska kollega Vladimir Kolokoltsev till Helsingfors, bland annat för att diskutera just den här frågan.

– Minister Orpo måste klara av att förklara för de ryska myndigheterna vilka konsekvenserna är om man raserar gränssamarbetet. Och att Finland då är tvungen att vidta andra åtgärder som inte är så önskvärda med tanke på till exempel det ekonomiska samarbetet.

Läs också