Hoppa till huvudinnehåll

Kompakt motstånd mot regeringen i metropolområdet

Nylands förbund
De planerade självstyrelseområdena ska bland annat ansvara för landskapsförbundens nuvarande uppgifter. Nylands förbund Bild: YLE/Jonas Blomqvist nylands förbund

Alla kommuner i huvudstadsregionen motsätter sig regeringens föreslag om att Nyland blir ett självstyrelseområde. Politikerna i regionen vill istället grunda ett eget självstyrelseområde.

Lokalpolitikerna i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda kommer med ett utlåtande om att staten och kommunerna i huvudstadsregionen eller metropolområdet tillsammans bör utreda områdets specialbehov i samband med att de nya regionförvaltnings- och vårdområdena ritas upp.

I korthet handlar reformen om att regeringen i november föreslog att det grundas 18 självstyrelseområden och 15 vårdområden i Finland.

Självstyrelseområdena föreslås vara i enlighet med de nuvarande landskapen och därmed skulle Nyland vara ett område. Områdena ska enligt planen ansvara för räddningsverksamheten, landskapsförbundens uppgifter och NTM-centralernas region- och näringslivsutvecklingsuppgifter.

Centern i Helsingfors motsätter sig stadens utlåtande

I Helsingfors behandlade stadsstyrelsen stadens utlåtande på måndag. Staden anser att huvudstadsregionen ska bli ett självstyrelseområde.

Alla politiker, förutom Centerns Terhi Peltokorpi, ställde sig bakom stadens utlåtande. Centern, som Peltokorpi representerar, är det parti som starkast lyft fram modellen med landskap eller självstyrelseområden.

Esbo vill ha 3-6 vårdområden i Nyland

Också stadsfullmäktige i Esbo och i Vanda behandlade utlåtandena om självstyrelseområdena på måndag. Båda städerna sätter tummen ner för regeringens förslag.

Esbo anser att det bör bildas 3-6 vårdområden i Nyland och inte ett enda som regeringen föreslår.

Utredningsman Lauri Tarastis rapport över vilka statliga förvaltningsuppgifter som ska flytta till de nya självstyrelseområdena blir offentlig på tisdag.

Läs mera:

Vad handlar Tarastis utredning om?

Minister Lauri Tarasti har gjort en utredning som bereder reformeringen av regionförvaltningen och landskapsförvaltningen. Läs sju frågor och svar om vad det hela handlar om.