Hoppa till huvudinnehåll

Mikaela Ingberg i förbundspennan: Behövs idrottsgalor?

Mikaela Ingberg, sommaren 2015
Mikaela Ingberg (arkivbild). Mikaela Ingberg, sommaren 2015 Bild: Yle/Mikael Oivo Mikaela Ingberg,ingberg

Det är inte länge sedan Finlands idrottsgala arrangerades och vi minns säkert alla spekulationerna innan och speciellt diskussionerna som följde efter galan. Var det rätt idrottare som vann, vem borde få välja vinnarna, vem har blivit bortglömd osv.?

Nästan alla har en åsikt i frågan. Idrott, och speciellt toppidrott, är något som väcker mycket känslor.

Känslor, som kan vara otroligt starka både när det går bra för de vi hejar på, men också när det inte går som vi vill och önskat.

I kommentarerna kring ”vem borde ha vunnit” glöms ofta bort att vem som vunnit kanske inte är det viktigaste.

Omöjligt att jämföra idrottsprestationer

Det är i princip omöjligt att ranka eller jämföra idrottsprestationer eller individuella idrottare med lagidrottare.

Vi har alla idrottsgrenar som vi inte bryr oss speciellt mycket om och så förstås idrotter och idrottare som just väcker känslor och som betyder något extra.

Årets idrottare, årets tränare, årets lag, årets prestation, listan kunde göras längre eftersom vi aldrig, eller sällan, har möjlighet att tacka och premiera alla som borde visas uppskattning.

Gemenskap och uppskattning

Behövs då idrottsgalor och premeringar? Absolut säger jag utan att ens blinka.

Absolut, just därför, för att idrott berör oss och väcker känslor och diskussion.

Jag tror att ganska få egentligen har behov av att ”ranka” idrottare eller tränare, betydligt viktigare är, att ännu en gång få njuta av året som varit och de känslor idrotten väcker inom oss.

Idrotten engagerar och det behövs tillfällen och idrottsgalor, stora eller små, för att ha möjlighet att lyfta fram både idrottare, tränare eller t.ex. volontärer för att visa vår uppskattning för det jobb som görs.

Galorna och premieringarna är också ett sätt att lyfta fram de värden som idrotten som bäst står för och förmedlar, som t.ex. gemenskap och att uppskatta andra.

Vi behöver mötesplatser

Idrottsgalorna kan vara nationella eller lokala, men det viktigaste är att de samlar människor.

Det lyfts nästan alltid fram, av både ex-idrottare och aktiva idrottare eller tränare, hur intressant och roligt det är att ha möjlighet att träffa andra likasinnade.

Jag tror att vi inom idrotten behöver de här mötesplatserna och vad är då bättre än att samla mänskor som har samma brinnande idrottsintresse till fest.

Att tillsammans ha roligt och njuta av det senaste årets framgångar och framför allt visa uppskattning för de som blir premierade.

Sen kommer man ju inte helt ifrån att det för idrottare också är roligt att ibland få ”klä upp sig” och inte alltid bara visa sig i tävlingsdräkt eller träningskläder.

Hur lyckas man arrangera en lyckad gala?

För trivseln på själva galan är det ju alltid en balansgång; hur lyckas man arrangera en festlig gala, men på samma gång en avslappnad stämning där alla trivs och har roligt? En bra stämning är något jag tycker att FSI:s finlandssvenska idrottsgala har lyckats fint med och jag vet att många andra gäster också har trivts.

Jag tycker att en finlandssvensk idrottsgala behövs och har sin självskrivna plats under idrottsåret - den är alla som jobbar inom idrotten värda.

Personligen tycker jag att det egentligen inte finns dåliga val, eftersom det alltid i slutändan handlar om åsikter, egna prioriteringar och värderingar när man röstar.

Ju fler kandidater det finns till de olika prisklasserna desto bättre betyder det ju att det går för idrotten. Det är ju det som vi alla jobbar för.

Grattis redan nu till alla nominerade!

Mikaela Ingberg
Sakkunnig, Finlands Olympiska Kommitté

Läs också

Nyligen publicerat - Sport