Hoppa till huvudinnehåll

När det omöjliga äger rum

Sonja Ahlfors utomhus
Sonja Ahlfors Sonja Ahlfors utomhus Bild: Yle/Joanna Wingren Sonja Ahlfors

Skådespelaren Sonja Ahlfors, bekant från teatergruppen Blaue Frau, debuterar som regissör och författare i hörspelsprojektet BLOCK – historier från annanstans.

Hennes hörspel, Senare, är en saga med varken början eller slut. Oväntat är att den ena av huvudpersonerna är död och den andra inte kan prata. Resultatet är ett omöjligt, magiskt möte.

- Min pappa är död och min dotter kan inte prata, så det är ett fiktivt möte jag skildrar. Min pappa dog när jag var gravid och jag har på något sätt haft svårt att förstå att de aldrig kommer att träffa varandra. Sedan när jag förstod att mötet faktiskt inte kommer att hända så kändes det att jag måste få det nedskrivet.

- Jag umgås dagligen jättemycket med min dotter som har autism och det är ju jag som hela tiden pratar. Så det kändes att någon gång måste hon också få svara.

- Men det är viktigt att veta att hörspelet är en tolkning av verkligheten och att det är så mycket fiktion som fiktion kan vara. Det är ju det som är kraften i det vi håller på med när vi gör teater eller skriver. Det finns en enorm kraft i det att vi kan hitta på saker som inte kan hända,

När jag undrar hur arbetet med detta personliga material känts för henne svarar hon:

- Den dialog som finns mellan min pappa och min dotter, det är en dialog som har pågått flera, flera år och den fanns färdigt inuti mig. Så sedan skrev jag bara ner den. Det var inte svårt. Jag tänkte ju först kalla pjäsen för Avslut eller Slut. Men sedan tyckte att jag Senare trots allt var ett lämpligare namn.

Hörspelet är fullt av ömhet, kärlek och vilja att få det omöjliga att hända. När jag påpekar detta för Sonja säger hon att hon alltid har uppfattat kärlek som en förmåga att kunna se varje människa för den hon är. Senare är samtidigt en rolig pjäs, jag tycker att jag skildrat huvudpersonerna med humor, tillägger hon.

- Och om jag någon gång trodde att jag skulle lära min dotter Alina allt om livet så är det faktiskt hon som har lärt mig.

- Det viktigaste som arbetet med hörspelsprojektet BLOCK har gett mig är kanske att jag äntligen har fått detta möte nedskrivet. För övrigt har det bara varit jätteroligt!


BLOCK

Vad: BLOCK är ett hörspelsprojekt som startade 2008. Ett BLOCK består av 4-5 korthörspel på 5-10 minuter.

Syfte: Att få konstnärer som tidigare antingen inte alls eller mycket lite har skrivit och regisserat hörspel att skapa sitt eget korthörspel under en given tid. Den givna tiden är 2 arbetsdagar för regi och klipp.

Medverkande i årets BLOCK med underrubriken Historier från annanstans: Sonja Ahlfors med Senare, Marc Svahnström med Karmatombolan, Martin Högstrand med Jag uthärdar inte Fanny Mendelssohn och Alexandra Häggman med Noaks Ark 2.0.