Hoppa till huvudinnehåll

Stora inneluftsproblem i Näse skola i Borgå

skolbyggnad i Borgå
skolbyggnad i Borgå Bild: Yle/Carmela Walder näse skola, näse skola i borgå, näse skola på vintern, näse skola utifrån

I medlet av januari slogs luftventilationen ut i Näse skola i Borgå. Det här fick dramatiska följder i en fastighet med redan skadade konstruktioner.

Näse skola har stora problem med inomhusluften. Konstruktionerna är illa skadade och ingen luft ska få sippra in i byggnaden genom väggarna.

Det enda som håller situationen under kontroll är att ha ventilationen så hårt påslagen att det blir övertryck i fastigheten. Väggarna är tätade så mycket det bara är möjligt och det här i kombination med övertrycket ska hålla luften i acceptabelt skick inomhus.

Luftkonditioneringen i Näse skola
Ventilationen måste vara påslagen dygnet runt. Luftkonditioneringen i Näse skola Bild: Yle/Carmela Walder luftkonditionering

Kloaklukten spred sig

Den 14 januari skedde det som inte borde ha fått ske. Luftkonditioneringen gick sönder och ventilationen var ur bruk i en hel vecka.

Skadlig luft kom in från konstruktionerna. Det luktade kloak i fastigheten.

Många mådde dåligt

Personalen reagerade olika på problemen. En del klarade sig utan symptom, medan andra fick allt från huvudvärk, snuva och röstproblem till tryck i bröstet. Vilka symptom eleverna fick är ännu inte färdigt kartlagt.

- Ingen har sagt att den inte kan jobba här på grund av den dåliga inomhusluften, men de facto har vi en anställd sjukskriven som bäst, delvis på grund av problemen med ventilationen, säger rektor Kenneth Holmberg.

Kenneth Holmberg, rektor för Näse skola
Kenneth Holmberg är oroad över situationen. Kenneth Holmberg, rektor för Näse skola Bild: Yle/Carmela Walder näse skolas rektor

För varmt här, men kallt där

Marika Lindberg och Kari Pellinen jobbar i skolan. De säger att det ibland är helt för varmt i lärarrummet och att luften där vill ta slut.

- I gymnastiksalen får jag ibland huvudvärk och det brukar vara kallt där, säger Marika Lindberg.

Två lärare håller möte i Näse skola
Marika Lindberg och Karri Pellinen säger att det ofta är för varmt i lärarrummet. Två lärare håller möte i Näse skola Bild: Yle/Carmela Walder näse skolas mötesrum

Rektor Kenneth Holmberg skriver under att rektorskansliet och lärarnas mötesrum är de rum där luftkvaliteten är sämst. Det går inte att vistas i de här rummen särskilt länge.

Rektor har kontaktat beslutsfattare

Rektor Kenneth Holmberg kontaktade Borgås arbetsskyddsfullmäktige. Han uttryckte sin oro över situationen.

Arbetsskyddsfullmäktige rekommenderade att rektorn och vicerektorn skriver ett brev till stadens ledning för att få alla beslutsfattare uppmärksammade på hur dåligt läget är i Näse skola.

Näse skolas lärarrum
Här inne blir det ofta för varmt. Näse skolas lärarrum Bild: Yle/Carmela Walder näse skolas lärarrum

Skolan borde stängas

Näse skola lever på nåder. Då Västra enhetsskolan blir klar ska undervisningen flyttas dit.

Problemen med inomhusluften är ändå så stora att det inte går att vänta tills nybygget står klart. Tanken var att skolan skulle flytta in i baracker i väntan på att kunna flytta till nybygget.

Barackerna var beställda och skulle komma, men då kom ett stort bakslag. Domstolen slog fast att upphandlingen inte hade gått rätt till och Borgå måste börja om från början.

Ritningarna för Näse skolas baracker
Barackplanerna finns upphängda i lärarrummet. Ritningarna för Näse skolas baracker Bild: Yle/Carmela Walder barackritningar

Baracker kanske till hösten

Nu vet ingen hur länge det dröjer innan Näse skola kan flytta in i baracker. Personalen väntar rastlöst på att få lämna den skadade fastigheten.

- Alla är överens om att vi hellre är i baracker än här, säger skolans rektor Kenneth Holmberg.

Han har inte fått veta någonting om tidtabellen för flytten till barackerna. Han hoppas på hösten 2016.

Vad brevet till ledningen för bildningsväsendet och lokalitetscentralen ska leda till vet han inte heller, han väntar fortfarande på svar.

Näse skola i Borgå i vinterskrud
Byggnaden från 1976 borde rivas. Näse skola i Borgå i vinterskrud Bild: Yle/Carmela Walder näse skola utifrån

“Det känns inte alls bra”

Rikard Lindström, utbildningsdirektör på Borgå stad, är mycket oroad över situationen i Näse skola.

- Vi har ju länge vetat att Näse skolas fastighet är i uruselt skick. Jag vet att personal, elever och föräldrar har gått och väntat på baracker och på så sätt kunnat se framåt och orka en tid till.

- De signaler som nu kommer från Näse skola, i kombination med att vi inte vet vilken tidtabellen för barackerna är, gör att det inte alls känns bra för tillfället, säger Lindström.

Andra lokaler än baracker kan bli aktuella

Lindström säger att bildningsledningen nu tillsammans med lokalitetscentralen ska fundera på vilka andra alternativ än baracker det finns för Näse skola.

- Kan man inte vara där så kan man inte vara där och då måste vi även ta andra, mindre bekväma, lösningar i beaktande, säger Lindström.

Lindström säger att det i första hand är lokalitetsledningen som borde ta tag i saken och kalla till ett möte om läget i Näse skola. Annars måste bildningssidan ta tag i saken. Rikard Lindström, som just nu är på semester, säger att han i så fall senast nästa vecka kallar till ett möte för att staden ska få en bättre bild av situationen.

Lokalitetsledningen avvaktar

Tony Lökfors som är projektledare på Borgå stads lokalitetsledning säger att man har skaffat luftrenare till skolan på rektorns begäran. Nu är planen att man väntar och ser vad de ger för resultat.

Då Yle Östnyland frågar Lökfors om lokalitetsledningen tänker sammankalla till det möte som Rikard Lindström föreslår säger han att det inte finns några planer på ett sådant, men att om läget är så illa i skolan kanske man måste göra något.

Baracker på plats i höst

Lökfors berättar att anskaffningen av baracker har börjat göras om. Nu har man kommit så långt att man gör en ny offertförfrågan. Tidtabellen, för anskaffningen, är att barackerna ska finnas på plats till hösten.