Hoppa till huvudinnehåll

Andrea och Eddie Österåker fick priset "Årets Gunnar" 2015

Gunilla Sand, Eddie och Andrea Österåker, Olle Victorzon
Eddie och Andrea Österåker flankeras av Stundars verksamhetsledare Gunilla Sand och Stundars ordförande Olle Victorzon. Gunilla Sand, Eddie och Andrea Österåker, Olle Victorzon Bild: Yle/Roger Källman olle victorzon,Österbotten,Västerhankmo

Andrea och Eddie Österåker är mottagarna av priset Årets Gunnar 2015. Föreningen Stundars r.f. ger dem priset som erkänsla för deras arbete med att renovera gården Åppsto i Västerhankmo.

Andrea och Eddie har nu i åtta år arbetat med att renovera sin 200 år gamla gård. Den är nu ett representativt exempel på en österbottnisk timmerbyggnad.

- Vi har alltid drömt om gamla hus, säger Andrea. Eddie cyklade runt och tittade på gamla hus då han var 15 år.

Då de två blivit ett par var de en gång ute och åkte bil. Eddie pekade ut huset, som faktiskt är byggt av en av hans förfäder.

- Mina morföräldrar har villa här ganska nära så jag har sett huset alltsedan jag var liten, tittat upp hit och tänkt att det är ett häftigt hus, säger Eddie.

- En dag så sa jag "nu ringer jag den som äger huset" berättar Andrea. Efter lite envishet så blev huset till sist vårt. Sen var det bara att börja på!

Huset var statt i förfall, bland annat var alla fönster bortruttnade. Taket hade ändå hållits tätt och stommen var i bra skick.

Efter ett år av arbete flyttade de in i huset. Rinnande vatten, WC och andra bekvämligheter saknades då ännu i gården.

En välmående 200-åring

Åpptso är en traditionell österbottnisk gård, med framstuga, storstuga och ändkammare. Gården är röd med via knutar. Framför den står en väderkvarn.

Första delen av gården är byggd år 1816, så gården fyller faktiskt 200 år i år. År 1841 fick gården en tillbyggnad och år 1920 fick den en övrevåning och en kvist.

- Senaste renoveringen var år 1920, sen dess har det snålats och inte bytts ut något. Alla gamla golv, dörrar, tak, långbänk, eldstäder finns kvar. Det har varit otroligt roligt att försiktigt "gräva" fram allt gammalt lager för lager, säger Eddie.

Paret har förskonats från desto mera negativa överraskningar under arbetet. En och annan stockskada får man räkna med, men det mesta har varit positivt.

- Men det måste man ju räkna med att det är bara att ta i spaden och "byri på". Inget blir färdigt av sig självt, säger Andrea.

En inspirerande utmärkelse

Utmärkelsen Årets Gunnar delades första gången ut år 2012, i samband med hundraårsjubileet av Gunnar Rosenholms, Stundars grundares, födelse. De tidigare pristagarna har varit (i tur och ordning) Annina Ylikoski, Bengt Brors och Bernt Arell.

Priset delas ut till en person, grupp eller organisation som gjort en kreativ och inspirerande insats i Stundars och Rosenholms anda. Den beskrivningen passar mycket väl in på Andrea och Eddie:

- Vi hoppas att den utmärkelsen förstås ska inspirera pristagarna, men också att det ska inspirera andra, säger verksamhetsledare Gunilla Sand. Vi på Stundars tycker att det är väldigt viktigt att vi tar vara på våra unika timmerbyggnader.

Det blir färdigt när det blir färdigt

Då de tog sig an projektet var var Andrea 19 år och Eddie 22 år. Överlag möttes deras ungdomliga entusiasm av positiva omdömen, men det fanns nog en del skeptiker också, åtmistone till en början.

- Efter de tre, fyra första åren så lugnade nog de kritiska rösterna ner sig, säger Eddie. Familj och släkt har nog alltid trott att det ska gå vägen, de känner ju oss, vi har alltid varit envisa.

Hur många timmar Andrea och Eddie hittills har lagt ner på sitt hus har de låtit bli att räkna. En del moment har de ändå koll på:

- Det tog 80 timmar att skrapa kökstaket trärent, säger Andrea. Det var bara fem lager färg, men det satt hårt fast.

I köket fick man också lov att riva den spismuren. Alla de 3000 tegelstenarna rengjordes och murades upp på nytt.

- Man tar ett projekt i taget, börjar man tänka på allt som ska göras så blir det lätt för övermäktigt, säger Eddie.

Arbetet med Åpptso lär inte ta slut... om någonsin. Nu är det på vinden de arbetar och gör sovrum åt sig och barnen.

- Inga deadlines. Det blir färdigt när det blir färdigt, säger Andrea och Eddie om sitt Åppsto.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten