Hoppa till huvudinnehåll

Anne Suominen: Det är befriande med en ärlig finansminister

Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.
Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter. Bild: Yle anne suominen

Alexander Stubb har en förkärlek för att måla upp dystra bilder. Det är inte bra med en sådan anda. Det har inte skett några sådana försämringar i ekonomin som skulle kräva nya nedskärningar eller anpassningsåtgärder.

Så här säger en ledande ekonomisk forskare som jag talade med i tisdags. Han var en av flera som jag ringde upp i en egen liten ekonomienkät. Samma dag kom rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken med sin rapport, med kritik mot bland annat de tvångslagar som regeringen har berett. De bygger på kalkyler som man inte riktigt kan lita på och vad slutresultatet blir är ute i det blå.

Stubb bereder som bäst marken för nya inbesparingar under ramförhandlingarna i vår. I en webbkolumn säger han att det redan nu står klart att regeringen måste fatta kompletterande sparbeslut. Det är också möjligt att skuldutvecklingen inte är den som regeringen hoppats på och också då behövs nya åtgärder för att balansera ekonomin.

I min enkät förde jag så kallade bakgrundssamtal. Det gör vi journalister ofta för att få höra också sådant som den vi talar med inte vill bli citerad på.

Då jag ringde forskarna ställde jag dem frågan: Vad skulle du göra i ramförhandlingarna i april om du var i Alexander Stubbs kläder? Svaret jag fick var samstämmigt. Det behövs inga nya nedskärningar om vårdreformen är på räls och det blir ett så kallat samhällsfördrag.

Blir det problem med statsskulden och EU-reglerna om det strukturella underskottets storlek så får Stubb helt enkelt ta en diskussion med gubbarna. Han har ju ett välsmort munläder, säger en av forskarna, som är övertygad om att EU nog visar flexibilitet.

En annan ifrågasätter det kloka i att alltid reagera bums på förändringar i ekonomin. Det finns, säger han, en pervers tendens att alltid gå efter det senaste men just nu ser jag inga sådana scenarier som skulle kräva nya, hårda beslut. Istället behövs långsiktighet och konjunkturutjämnande politik.

Behövs det trots allt mera anpassningsbeslut går det alltid att höja skatterna. Forskarna bollar med mervärdesskatten men för Stubb och hans parti är låga skatter, och då framförallt låg inkomstskatt, heligt.

Då Stubb tog emot det ekonomiska utvärderingsrådets rapport i tisdags gjorde han det också klart att skattehöjningar inte finns på regeringens agenda. Vi har gjort ett politiskt val och det är nedskärningslinjen, förklarade han. Han tillade att det också är ett värderingsval.

Det här känns bra, kommenterade ordföranden för rådet för ekonomisk utvärdering, professor Roope Uusitalo då han hörde Stubbs bekännelse. Finansministern säger som det är istället för att komma med siffermotiveringar.

Det är lätt att hålla med Uusitalo. Det känns befriande att höra Stubb tala klarspråk.

Vi resonerar mer om den ekonomiska politiken och vad som förestår i dagsfärska polpodden Ginman & Suominen, som du kan lyssna på här.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes