Hoppa till huvudinnehåll

Barnen hamnade i kläm på grund av besvär

Kaisu Stenberg
Kaisu Stenberg Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik daghem,barnflicka

Dagisbarnen i Kristinestad har fått hålla till i tillfälliga utrymmen sedan de blev tvungna att evakueras från det gamla daghemmet som var i dåligt skick. Ett besvär i marknadsdomstolen försenar bygget och personalen börjar känna sig uppgiven. Ovissheten är tärande.

- Vi är nog trötta. Personalen mår inte bra och inte barnen och föräldrarna heller i den här ovissheten. Det är många barn som inte får uppleva det nya daghemmet, som vi blev lovade, säger Kaisu Stenberg.

Ritningarna för det nya daghemmet blev klar i fjol, entreprenören slog spaden i marken, men fick avbryta jobbet på grund av ett besvär till marknadsdomstolen.

De olika avdelningarna på Kristinestads daghem är utlokaliserade på fyra olika adresser i oändamålsenliga lokaler på Sjukhusbacken. Där måste de anpassa sig till den övriga verksamheten med tanke på matrutiner och städtider.

- Vi har en liten tid på förmiddagen då vi kan ha verksamhet, men sedan måste vi ut till klockan tio då städerskan kommer. Då ska det vara tomt i lägenheten. Det är inte så kul varje gång, om det kommer regn och snö ute. Det var annat på gamla stället då vi hade egen städerska som kom på eftermiddagen, säger Kaisu Steberg.

Inga gungor

- Utevistelsen är besvärlig. Vi har ingenting på gården. Inga gungor, inga rutschbanor, inga klätterställningar, som är viktigt för barn i den här åldern.

Dagisbarn och leksakslåda
Dagisbarn och leksakslåda Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik Dagisbarn,leksaker

Våren 2013 evakuerades barnen och personalen från det gamla daghemmet som var i så dåligt skick att det inte fick användas längre.

- I början tänkte jag att det var jättebra att de reagerar och att det inte tar så länge innan vi får ett nytt daghem, men nu börjar det nog kännas lite frustrerande, säger Marja Palmu, som har barn på två avdelningar.

- Jag tror inte att mina barn hinner vara på det nya daghemmet. Inte heller Lykke som är på lilla sidan, säger Palmu

"Det skadar barnen"

Beslutet från Marknadsdomstolen ska komma i april-maj, enligt uppgift från domstolen.

Marknadsdomstolen utfärdade ett verkställighetsförbud i samband med ett rättelseyrkandet.

Staden hade önskat att verkställighetsbeslutet hävs, men Marknadsdomstolen ansåg inte att det innebar några olägenheter med tanke på det allmänna bästa eller barnen.

Om bygget hade kunnat genomföras enligt den ursprungliga tidtabellen hade daghemmet blivit färdigt i februari.

Barnomsorgschef Hilkka Udd i Krsitinestad
Hilkka Udd Barnomsorgschef Hilkka Udd i Krsitinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik barnomsorg,Kristinestad,Österbotten

- På marknadsdomstolens beslut påpekades att fördröjningen inte skadar barnen. Men det är ju det som det faktiskt gör. Småbarnspedagogiken måste nu ordnas i oändamålsenliga utrymmen.

- Det tar kraft och ork från personalen. Jag tycker det påverkar och skadar. Det är bara några år som barnen är i dagvård och nu går hela den tiden åt att väta på ett nytt daghem, säger barnomsorgschef Hilkka Udd.

Personalen ger trygghet

Personalen har slutat hoppas. De tar en dag i sänder och gör det bästa av situationen. Som förälder riktar Marja Palmu en varm tanke till dem.

- Det är tack vare personalen som barnen har haft det tryggt och bra, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten