Hoppa till huvudinnehåll

Dispyt kring dåliga skolhus i Borgå

Näse skola i Borgå i vinterskrud
Näse skola har luftproblem. Näse skola i Borgå i vinterskrud Bild: Yle/Carmela Walder näse skola på vintern

Stadens lokalitetsledning lyder inte beslutsfattarna i fall som Näse skolas dåliga inomhusluft och byggandet av Västra enhetsskolan, säger svenska utbildningssektionens ordförande. Det leder till dyra misstag.

Det anser Catharina von Schoultz (SFP), ordförande för svenska utbildningssektionen i Borgå. Hon är missnöjd med hur beslut som fattats i skolärenden sköts av tjänstemännen.

Lokalitetsledningen förkastar anklagelserna.

– Vi beslutar inte över investeringsbudgeten. Det är inte vår sak om ett projekt blir flyttat framåt, säger projektchef Tony Lökfors.

Det hade redan bestämts att Näse skola skulle flytta in i baracker i väntan på att Västra enhetsskolan byggs. Något gick fel i upphandlingen och processen måste tas om.

– Då det blev klart att barackerna inte skulle komma enligt tidtabell så sade vi genast att det här är ett ärende som måste åtgärdas genast.

Barns hälsa på spel

Luftventilationen i Näse skola har gått sönder i januari och personalen reagerar på skadlig luft från konstruktionerna. Elevernas symptom har inte kartlagts.

– Från beslutsfattarhåll har man tagit beslut i ärenden redan för länge sedan och ändå dröjer verkställandet. Det handlar om barns hälsa och om kostnader, säger von Schoultz.

Från tjänstemannahåll på bildningssidan har man gjort vad man kan, säger von Schoultz. Det är hos lokalitetsledningen som saker inte alltid går som på Strömsö.

Dyra misstag

– Det kan bero på att lokalitetsledningen är överbelastad, jag vill inte säga att de inte sköter sitt jobb. Men de har väldigt mycket nu så det sker misstag, vilket är mänskligt. Men det blir dyra misstag.

Redan före jul var det tal i utbildningssektionen om att kanske placera eleverna och lärarna från Näse skola i någon annan skola ifall barackerna inte anlände tillräckligt fort.

– Man kan inte lämna barn och vuxna där om läget är så dåligt att det är hälsovådligt.

Beslut om Västra enhetsskolan behövs

Då situationen är som den är i Näse och i andra skolor kan von Schoultz inte förstå att man skjuter upp besluten om Västra enhetsskolan.

– Det känns som att man inte riktigt lyssnar på vad vi bestämmer i utbildningssektionen eller bildningsnämnden, och det är ändå där som sakkunskapen finns.

Lokalitetsledningen förkastar anklagelserna

Lokalitetsdirektör Börje Boström är utomlands och inte anträffbar för en kommentar.

Projektchef Tony Lökfors från lokalitetsledningen tycker att Catharina von Schoultz riktar sina anklagelser mot fel part.

Han säger att det är stadsfullmäktige och -styrelsen som bestämmer om budgeten och att lokalitetsledningen förverkligar projekt enligt vad de får pengar till.

Lökfors vill inte heller ta ställning till om lokalitetsledningen är överbelastad.

Vad kommer till Näse skola så säger Lökfors att det har funnits projekt som prioriterats högre. Nu när ventilationen gått sönder måste man kanske tänka om.

Luftrenare har hämtats in som en första åtgärd.