Hoppa till huvudinnehåll

En död då ockupanter i Oregon greps

Ockupation av naturreservat i Oregon i USA.
Natturreservatet i Oregon ockuperades den 2 januari. Ockupation av naturreservat i Oregon i USA. Bild: AFP / Lehtikuva Oregon,USA,naturreservat,ockupation (civil)

Minst en person har dödats och en annan skadats då skottlossning bröt ut i samband med att den federala polisen FBI grep personer som ockuperat en myndighetsbyggnad i ett naturreservat i delstaten Oregon i USA.

Ledaren för ockupanterna, Ammon Bundy, har gripits, rapporterar flera medier.

De beväpnade ockupanterna tog över en federal byggnad i ett avlägset område i ett naturreservat i början av året.

Skott ska ha avlossats vid polisinsatsen. Det är oklart vem som sköt först när Bundy och andra blev stoppade i en trafikkontroll i nordöstra Oregon.

Minst sex personer som ingår i Bundys grupp Citizens for Constitutional Freedom har också omhändertagits, fyra vid samma tillfälle som skottlossning bröt ut och två övriga personer har gripits på annat håll i Oregon.

Ammon Bundy leder ockupationen av ett naturreservat i Oregon.
Ammon Bundy talar till samlade medier den 4 januari. Ammon Bundy leder ockupationen av ett naturreservat i Oregon. Bild: AFP / Lehtikuva Oregon,USA,naturreservat,ockupation (civil),Ammon Bundy

Den självutnämnda milisgruppen angav att orsaken till ockupationen är att två ranchägare dömts till fängelsestraff efter att ha protesterat mot federala myndigheters jordägarlagar.

Uppgörelsen har sina rötter i en konflikt mellan den federala regeringen och privata markägare i västra USA sedan 1970-talet.

Enligt uppgifter från dagstidningen The Oregonian är den ihjälskjutne personen en man som under ockupationen varit en talesperson för ockupanterna. Enligt samma källa är den skadade mannen bror till ledaren Bundy.

Ockupationen fortsätter

Övriga ockupanter håller fortfarande till i den ockuperade byggnaden och ockupationen har inte avslutats. Polis och övriga myndigheter har i regel hållit ett avstånd från byggnaden i hopp om att kunna undvika en beväpnad konflikt.

FBI uppges nu ha omringat byggnaden. Milisgruppen har på sociala medier sagt att de kommer att fortsätta ockupera byggnaden.

De senaste dagarna har spänningen stigit i Oregon och delstatens guvernör Kate Brown har uppmanat president Obama och den federala makten i landet att skrida till åtgärder för att få ett slut på ockupationen.

Martyr för rörelsen?

Den amerikanska ”milisrörelsen” kännetecknas av att det är en rörelse som har en närmast religiös tolkning av den amerikanska konstitutionen och präglas av en högerextrem ideologi, inte ofta helt utan rasistiska toner.

Rörelsens största fiende är den federala makteliten och miliserna förhåller sig mycket negativt till vad som upplevs vara regeringens makt över självständiga individer.

Ett motstånd mot striktare vapenlagar och ett starkt stöd för rätten att utbilda barn i hemmen hör också till hörnstenarna i rörelsens ideologi.

Enligt medborgarorganisationen Southern Poverty Law Center har antalet grupperingar ökat i USA under president Barack Obamas tid vid makten.

Timothy McVeigh, som dömdes till döden för bombattentatet i Oklahoma City år 1995 som krävde 168 dödsoffer, är ett exempel på personer inom milisrörelsen. Veteranen från kriget vid Persiska viken sade sig ha blivit radikaliserad av en de federala myndigheternas agerande mot en sekt i Waco i Texas två år tidigare.

Då dödades 76 personer då en brand bröt ut i byggnaden efter att federala polisen FBI och vapenmyndigheten ATF omringat sektens byggnad i 51 dagar, efter att skottväxling brutit ut i samband med att de skulle göra en husrannsakan.

Häftig debatt i USA

Ockupationen har också väckt en debatt i USA under de senaste veckorna.

I övriga USA har det kritiskt undrats över att myndigheterna i flera veckor låtit ockupanterna hålla till på området i en tid när amerikansk polis alltför lätt anses ta till vapnet med dödlig utgång som följd.

Flera samhällsdebattörer har frågat sig vad som skulle ha hänt om en muslimsk gruppering eller svarta aktivister skulle ha genomfört en liknande ockupation.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes