Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen: Grekland bör skärpa sig

Flyktingar från Turkiet stiger i land i Pireus i Grekland.
Flyktingar från Turkiet stiger i land i Pireus i Grekland. Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS Grekland,Pireus,Schengenområdet,Schengenavtalet,Schengenländer,flyktingar,asylsökande (process),flyktingpolitik,asylpolitik

Det finns allvarliga brister i Greklands gränskontroll konstaterar EU-kommissionen i en ny rapport. Rapporten som baserar sig på en utvärdering gjort i november riktar skarp kritik mot de grekiska myndigheterna.

Enligt rapporten finns det brister i både registreringen och identifieringen av de asylsökande som anländer till Grekland.

- Grekland har försummat sina förpliktelser, de grekiska myndigheterna har inte i registrerat asylsökande och inte heller kontrollerat resedokumenten, sade EU-kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Allvarlig varning

EU-kommissionen kräver nu att det sker tydliga förbättringar i Grekland.

Ifall inte förbättringar sker inom tre månader kan EU besluta att förlänga gränskontrollerna inom Europa med upp till två år.

EU:s inrikesministrar begärde i måndag efter sitt möte i Amsterdam att kommissionen förbereder ett förslag som skulle göra det möjligt för EU-länderna att förlänga gränskontrollerna.

Enligt nuvarande Schengen-reglerna kan ett EU-land införa gränskontroller på högst sex månader. För Tysklands del löper tidsfristen ut i maj.

Förutom Tyskland har bland andra Österrike, Sverige och Danmark infört tillfälliga gränskontroller för att minska inflödet av asylsökande.

Stort tryck på Grekland

Ifjol anlände över 850 000 flyktingar och migranter till Grekland. I år ha uppskattningsvis ytterligare över 40 000 tagit sig över från Turkiet till Grekland.

Flera EU-länder har varit väldigt kritiska till hur Grekland övervakar sin gräns som samtidigt är EU:s yttre gräns.

På sistone har det höjts röster inom EU att tillfälligt utestänga Grekland ur Schengensamarbetet. Samarbetet är under hårt press till följd av flyktingkrisen.

Flyktingar drunknar hela tiden

Grekiska myndigheter uppger att räddningsarbetare hittade sju drunknade flyktingar utanför ön Kos i Egeiska havet också i dag. Två av de drunknade var barn. En man och en kvinna överlevde förlisningen.

Enligt FN har över 46 000 flyktingar - trots vintervädret - tagit sig över havet till Grekland bara i år. Det är över trettio gånger fler än i januari i fjol.