Hoppa till huvudinnehåll

Hautala: Ryssland testar Finland och EU

heidi hautala
heidi hautala Bild: Yle/Parad Media efter nio

Finland och hela EU utsätts nu för ett test av Ryssland. Det skulle vara klokt att engagera EU mer i de finsk-ryska förhandlingarna om flyktingar, anser Europarlamentarikern Heidi Hautala (Gröna).

Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) träffade nyligen sin ryska kollega för att förhandla om flyktingfrågan. Orpo konstaterade att Finland och Ryssland tillsammans ska bekämpa allt som tyder på organiserad brottslighet och terrorism i samband med flyktingkrisen.

Ett tusental personer som saknar Schengenvisum har på en kort tid kommit över gränsen från Ryssland till Finland och det finns misstankar om att Ryssland inte tar sitt ansvar och agerar i enlighet med internationella överenskommelser.

- Det gäller att försöka få reda på hur många genuina asylsökande flyktingar det finns bland personerna som kommer till Finlands gräns. Jag vet inte om Ryssland har intresse av att redogöra för det, säger Heidi Hautala.

Frontex med

Hautala tycker att det är viktigt att Finland inte låter sig vilseledas av Ryssland i förhandlingarna. En naturlig lösning skulle vara att låta EU ta starkare del i förhandlingarna.

- Jag skulle engagera EU och Frontex och EU:s inrikesministrar.

En del vill stänga gränsen till Ryssland helt och hållet. Hautala tror inte att det är en lösning.

- Det finns också asylsökande som borde få komma till Finland.