Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors universitet gör sig av med 980 personer

Rektor Jukka Kola beklagar att universitetet tvingas säga upp så många. Bild på Jukka Kola, rektor vid HU. Bild: Helsingfors Universitet / Linda Tammisto helsingfors universitet,jukka kola

Fram till slutet av 2017 ska 570 personer sägas upp, 410 anställningar upphör på annat vis.

Universitet kommer också att reformera sin verksamhet. Rektor Jukka Kola säger i ett pressmeddelande att det inte gick att undvika personalnedskärningar på grund av det årliga sparkravet på 106 miljoner euro mellan 2019 och 2020 som regeringen ålagt universitetet. Nästan hälften av ska sparas in i år.

Jag beklagar djupt att vi är tvungna att säga upp kompetent personal.― Rektor Jukka Kola

- Helsingfors universitet hade inte blivit ett av världens bästa forskningsuniversitet utan sina kunniga och engagerade anställda. Jag beklagar djupt att vi är tvungna att säga upp kompetent personal, säger Kola.

Universitet uppskattar att 570 personer kommer att sägas upp, av dem hör 75 till undervisnings- och forskningspersonalen.

De tidsbundna anställningarna kommer att minska med 210 fram till 2020. Av dessa är 160 undervisnings- och forskningspersonal.

200 personer kommer att pensioneras från anställningar som inte tillsätts på nytt. Av dessa hör 60 till undervisnings- och forskningspersonal.

Fler kan tvingas sägas upp

Uppsägningarna kommer att genomföras redan under våren 2016. Universitetet har redan nu börjat anpassa sin verksamhet enligt det som komma skall.

Flera uppsägningar kommer eventuellt att bli aktuella när den pågående utredningen av arbetsfördelningen mellan Finlands universitet är klar.

Under de senaste fem åren har Helsingfors universitets personal minskat med ungefär 500 personer.

Fortbildningen bolagiseras

Helsingfors universitets fortbildning ska i framtiden skötas genom ett bolag. Bolagiseringen betyder att all fortbildning och eventuellt också utbildningsexporten sköts centraliserat.

Det finns också ett förslag på att bolagisera universitetets fastighetstjänster. Målet är att minska lokalerna med 80 000 kvadratmeter fram till 2020.

Personal och studenter ger sparförslag

Det är inte bara ledningen som kommit med förslagen till sparåtgärder, utan personalen och studenterna har också varit aktiva.

Under hösten har universitetet fått in förslag till sparåtgärder som hjälper till att spara upp till 10 miljoner euro i året. Summan motsvarar 170 arbetsplatser.

Helsingfors universitet har också startat en donationskampanj. Man hoppas att privata donatorer ska intressera sig för kampanjen.

Hård kritik från förbunden

Professorsförbundet och Forskarförbundet går ut med hård kritik mot uppsägningarna.

- Det verkar som att Helsingfors universitet endast ser personalen som en utgiftspost, och genom att dra ner på den posten fixar man de massiva nedskärningar som regeringen kör.

På förbunden anser man att Helsingfors universitet kunde ha skött samarbetsförhandlingarna på ett snyggare sätt.

Professorsförbundet och Forskarförbundet menar att eftersom uppsägningarna till största delen hotar övrig personal än undervisnings- och forskningspersonal, kommer dessa personers uppgifter att glida över på lärare och forskare. På så sätt minskar resurserna för både undervisning och forskning.

- I en del andra universitet har det genuint sökts alternativ till personaluppsägningar och lyssnats på förtroendemännens förslag. Av någon orsak har det inte hänt på Helsingfors universitet, meddelar man från förbunden.

 • Norge ville värva Kyrö: ”Borde ha tagit det …”

  Kari-Pekka Kyrö kunde ha undvikit skandalen i Lahtis.

  Skandaltränaren Kari-Pekka Kyrö fick bära hundhuvudet efter hemma-VM i Lahtis 2001. Det kunde ha varit annorlunda. Norge försökte värva mig, säger han i Yles program Perjantai.

 • Klarar vi oss snart utan sedlar och mynt?

  Nya betalningssätt åsidosätter kontanterna.

  Användningen av kontanter minskar kontinuerligt i Finland. Kortbetalningar och kontoöverföringar på nätet blir allt vanligare. Nya teknologiska lösningar kommer att minska användningen av mynt och sedlar i framtiden. Men försvinner kontanterna helt?

 • Experter varnar för kryptovalutan Onecoin

  20 000 finländare har satsat på bulgarisk kryptovaluta.

  Kryptovalutan Onecoins budskap har spridits över Finland. Grandiosa möjligheter målades upp på rekryteringsmöten. I dag är det tystare. Det som hörs är varningar för att gå med.

Läs också

 • Experter varnar för kryptovalutan Onecoin

  20 000 finländare har satsat på bulgarisk kryptovaluta.

  Kryptovalutan Onecoins budskap har spridits över Finland. Grandiosa möjligheter målades upp på rekryteringsmöten. I dag är det tystare. Det som hörs är varningar för att gå med.

 • Klarar vi oss snart utan sedlar och mynt?

  Nya betalningssätt åsidosätter kontanterna.

  Användningen av kontanter minskar kontinuerligt i Finland. Kortbetalningar och kontoöverföringar på nätet blir allt vanligare. Nya teknologiska lösningar kommer att minska användningen av mynt och sedlar i framtiden. Men försvinner kontanterna helt?

 • "Valfusk om Trump inte vinner valet"

  Amerikanerna misstror valsystemet.

  Misstron mot det amerikanska valssystemet är stor i USA. En enkät som nyhetsbyrån Reuters har låtit göra visar att 70 procent av de republikanska väljarna kommer att tro att valresultatet är manipulerat om Donald Trump inte vinner presidentvalet.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Borta bra men hemma bäst i Satakunta – HIFK och TPS kammade noll

  Tre av fyra matcher gick till förlängning i ishockeyligan.

  Både Ässät och Lukko visade var skåpet ska stå då gästande HIFK respektive TPS åkte på förluster i ishockeyligan på fredagskvällen. Endast KooKoo lyckades skrapa ihop en seger på bortais under ligaomgången.

 • En starkare rygg ska hjälpa Sandell ta sista steget

  Marcus Sandell inleder på söndag en ny jakt på topp-3.

  På söndag inleder Marcus Sandell sin elfte säsong i den alpina världscupen. 29-åringens jakt på den mångåriga drömmen om att stå på prispallen börjar i österrikiska Sölden.

 • Evakuering av bostadshus i Vanda över

  Flervåningshus i Kivistö evakuerades i eftermiddags.

  Polisoperationen i Kivistö i Vanda har avslutats. Polisen evakuerade i eftermiddags ett flervåningshus i Kivistö på Rubinringen 1, efter att en person riktat ett hot mot sig själv.