Hoppa till huvudinnehåll

Planen för Ärtholmen fick nej

Ärtholmen förslag till delgeneralplan 2016
Nu ska tjänstemännen på stadsplaneringskontoret göra en ny delgeneralplan efter att nämnden sade nej. Ärtholmen förslag till delgeneralplan 2016 Bild: Helsingfors stadsplaneringskontor ärtholmen

Den omtalade planen för Ärtholmen i Helsingfors förkastades på tisdagen av stadsplaneringsnämnden. Politikerna kräver att hamnen och utbyggnaden av stranden ska bli mycket mindre än vad staden föreslagit.

Enligt stadsplaneringskontorets förslag ska strandlinjen byggas ut med nio hektar och i planerna ingår en båthamn som ska möjliggöra internationella seglingstävlingar och seglingsutbildning. Det är speciellt de här två förslagen i delegenralplanen som stadsplaneringsnämnden nu har vänt sig emot.

Politikerna beslöt på tisdagen att planen ska innehålla en mycket mindre båthamn än i tjänstemännens förslag.

Politikerna beslöt på tisdagen att planen ska innehålla en mycket mindre båthamn än i tjänstemännens förslag och dessutom vill nämnden inte att strandlinjen byggs ut med flera hektar. Den fortsatta planeringen ska ske i samarbete med arrangörerna för seglingstävlingar, vattenbussföretagare, Helsingfors hamn och trafikverket.

Inte första gången Ärtholmsplanen får nej

Nämnden fattade sitt beslut efter omröstning där fem ledamöter stödde att planen bereds på nytt medan fyra ledamöter ville gå vidare med stadsplaneringskontorets förslag.

Det är inte första gången planen för Ärtholmen får back av politikerna. I maj 2013 beslöt stadsstyrelsen att planen för Ärtholmen ska beredas på nytt. Då var det reservationen för ett helikopterfält som fick politikerna att säga nej.

Läs mera:

Ärtholmen förslag till delgeneralplan 2016

Segelföreningar grälar om hur stor Ärtholmens hamn ska bli

Ett gräl mellan grannar seglar upp i Eirastranden. NJK ska få en ny hemhamn på Ärtholmen. HSS tycker hamnen blir för stor.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen