Hoppa till huvudinnehåll

Rekordhöga aktieutdelningar i vår – låga råvarupriser och personalen står för kalaset

En läderbörs med olika eurosedlar.
En läderbörs med olika eurosedlar. Bild: Yle/Arja Lento börs,ekonomi,euro,pengar,Sedel,finansiering

Börsbolagen förutspås dela ut rekordhöga dividender till aktieägarna i vår. Företagens omsättning krymper, men de gör stora vinster genom att skära i utgifterna.

Det är de låga råvarupriserna och personalnedskärningar som gör att de så kallade marginalerna blir större.

Banken: De stora dividenderna fortsätter

När ekonomin växer är det naturligt för företagen att investera i mera kapacitet. Men nu behövs det inte mera kapacitet.

- Ointresset för att investera i de egna företagen är någonting som vi ser i hela världsekonomin, konstaterar Heidi Schauman som är chefsekonom på banken Aktia.

- Så länge som det finns så mycket osäkerhet i världen som i dag så låter de stora investeringarna vänta på sig.

De anställda betalar en rejäl del av de ökande vinsterna.― Ralf Sund, STTK

Schauman tror att trenden med stora dividender kommer att fortsätta.

- Jag tror inte att vi kommer att se en stor investeringsboom under det närmaste året, kommenterar hon försiktigt. Tyvärr kommer läget inte att förändras under en nära framtid.

Heidi Schauman, Aktias chefsekonom.
Ointresset för att investera i de egna företagen är någonting som vi ser i hela världsekonomin, konstaterar Heidi Schauman som är chefsekonom på banken Aktia Heidi Schauman, Aktias chefsekonom. aktia chefsekonom

Placeraren: Företagen vågar inte producera med full effekt

När efterfrågan växer går vinsterna ofta tillbaka till företagen för att skapa ännu större vinster. Så är det inte nu.

- Men det är inte ett problem, anser Niklas Odenwall som är Finlandschef för placeringsbolaget Nordnet.

- Investerarna får avkastning på sina pengar, men det skulle vara kul om företagen skulle hitta något att återinvestera i – istället för att dela ut rekordstora vinster.

Investerna får avkastning på sina pengar, men det skulle vara kul om företagen skulle hitta något att återinvestera i.― Niklas Odenwall, Nordnet

Odenwall säger att det inte handlar om att de finländska företagen skulle producera fel saker.

- Det handlar om att ekonomin inte drar, folk vågar inte konsumera, världsekonomin är inte bra, Kina hostar och folk vet inte vad de ska göra med pengarna. Samma syns hos företagen som inte vågar producera med full effekt.

Facket: De anställda betalar en rejäl del av vinsterna

På Nordnet ser man inga problem med de stora dividenderna. Det gör man däremot på tjänstemannacentralen STTK. Chefsekonom Ralf Sund säger att en del av de stora utdelningarna tas ur personalens skinn.

- En del av vinsterna kommer från att börsbolagen ger sparken åt sina anställda, säger Sund. De anställda betalar en rejäl del av de ökande vinsterna.

Ralf Sund
En del av vinsterna kommer från att börsbolagen ger sparken åt sina anställda, säger Ralf Sund på STTK. Ralf Sund Bild: YLE/Joakim Lax dina pengar
Så länge som det finns så mycket osäkerhet i världen som i dag så låter de stora investeringarna vänta på sig.― Heidi Schauman, Aktia

På onsdag inleds resultatperioden för helåret 2015. Först ute är Wärtsilä, Nordea och Caverion, följt av Zeeland Family, Sato och Kone på torsdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes