Hoppa till huvudinnehåll

Salo svenska skola vann tävlingen Inget spill!

Sandra Jaakkola är stolt över att gå i Salos svenska skola
Skoleleverna i Salo är bra på att äta upp sin mat. Sandra Jaakkola är stolt över att gå i Salos svenska skola Bild: Yle/Linus Hoffman salo svenska skola

Salo svenska skola har vunnit tävlingen Inget spill!

I slutet av november arrangerade Sydvästra Finlands Avfallsservice en Inget spill-kampanj för lågstadierna i Åbo och Salotrakten. Målet var att minska på mängden matavfall, och skolorna skulle i en veckas tid rapportera mängden matspill från tallriken.

I utlottningen vann Salo svenska skola och Meritalon koulu, som verkar i samma utrymmen i Salo. Vinnarskolorna får besök av Solbaletten (Aurinkobaletti) och föreställningen Kejsarens nya kläder. I sagan har Solbaletten bakat in frågeställningar kring ojämlikhet, gemenskap och återvinning.

Skoleleverna är duktiga på att äta upp sin mat!

Den genomsnittliga mängden matavfall per elev var endast 7 gram per måltid. Många skolor rapporterade också dagar helt utan matspill, berättar Sydvästra Finlands Avfallsservice i ett pressmeddelande.

Allt matavfall som uppkom i skolorna var inte onödigt matspill. Bioavfallskärlet fick mer innehåll de dagar då det serverades till exempel potatis med skal på eller mandariner till efterrätt.

Av nejdens skolor returnerade över hälften av skolorna, sammanlagt 94 stycken, blanketten där de rapporterade mängden matspill.

Överbliven mat slängs bort

Skolorna tillfrågades också under kampanjen om de ger eller säljer överbliven mat från köket. I de flesta skolor går den mat som blir över i soporna.

Fjorton skolor uppgav att överbliven mat säljs eller ges till personalen. Några skolor uppgav att maten köps av åldringar eller av någon specifik klubb eller förening. Några antog att mängden överbliven mat är så liten att det inte finns tillräckligt för försäljning. I en av skolorna uppgav personalen att det är en trist regel att maten inte får ges vidare.

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland