Hoppa till huvudinnehåll

Tarmsköljning – najs eller bajs?

Är känslan efter en tarmsköljning så skön som alla påstår? Och finns det några medicinska belägg för att metoden är hälsofrämjande? Sonja Kailassaari provar.

“Absolut ska du prova. Det känns så skönt efteråt!”

Lovorden var många då programledaren Sonja Kailassaari frågade efter tarmsköljningserfarenheter i bekantskapskretsen. Erfarenheterna verkade uteslutande vara positiva. Känslan efteråt beskrevs framför allt som “renande”. Orsaken till att Kailassaari frågade var att hon själv blev nyfiken på om metoden kunde ha en hälsofrämjande effekt på henne.

Tarmuppvaknande

Tarmfunktionen var inte något som Kailassaari hade tänkt på tidigare. Det var något som helt enkelt inte berörde henne. Ett litet uppvaknande skedde när hon läste tysken Guilia Enders populära bok Charmen med tarmen. Boken handlar om tarmens betydelse för hälsan och var mest underhållande populärvetenskap, men samtidigt väckte den också Kailassaaris uppmärksamhet för den egna kroppen.

– Det sägs att man är vad man äter. Jag som bland annat älskar choklad och sötsaker började tänka på hur mina matvanor påverkar kroppen.

Hon började räkna hur många gånger hon går på tuppen och undrade om frekvensen var normal eller inte. Oberoende tänkte Kailassaari att en tarmsköljning, efter andras positiva erfarenheter, kunde vara värt ett försök.

Tveksamt efter första gången

Känslan efter det första besöket var inte särdeles positivt för henne. Först kände hon ett svagt illamående. Sedan började hon frysa och till sist blev hon utmattad.

– Erfarenheterna om tarmsköljningens renande verkan var lätta att köpa innan. Nu efter första gången har jag svårt att förstå varför det skulle vara värt besväret.

Å andra sidan lär den sköna känslan först komma efter att behandlingen upprepas. Kailassaari beslöt att ge behandlingen fortsatt förtroende.

Andra gången gillt?

I väntan på den andra behandlingen efter ett par dagar ska hon följa en kostcirkel som består av bär, sura mjölkprdukter, lätt uppvärmda grönsaker, avocado, fisk, broiler, ägg och ost. Det vill säga sådant som magen har lätt att smälta. I gengäld ska hon undvika till exempel vete, potatis, socker och rött kött.

Efter den andra behandlingen kändes det också bättre. Illamåendet och frusenheten uteblev, men Kailassaari skulle fortfarande inte beskriva behandlingen och känslan efteråt som trevlig.

– Tydligen fanns det mindre luft och massa nu som skulle ut, vilket gjorde att trycket var lättare.

För att effekten ska bli optimal, rekommenderas hon ytterligare två behandlingar och att fortsätta följa kostrådet hon fick tidigare.

– Jag tar det här som ett experiment som jag antagligen inte kommer att upprepa senare. Jag slutför behandlingen och ser vad som händer.

Vad tycker läkaren?

Enligt allmänläkaren Robert Bergholm används tarmsköljning, eller lavemang, ganska sällan inom medicin som vårdmetod. Det är närmast under svåra förstoppningar och koloskopi som det finns ett behov av att tömma tarmen. Då görs det antingen genom en vätska som tas via munnen eller ändtarmsöppningen.

– Det saknas medicinska belägg för att tarmsköljning skulle ha hälsofrämjande effekter eller bota sjukdomar, säger Bergholm.

Samtidigt framhåller Bergholm hur viktigt det är att vårda sin tarmfunktion. I vardagen kan det göras med att dricka tillräckligt och se till att man får tillräckligt med fibrer. Och kanske det viktigaste av allt – motion!

– Att sitta mycket begränsar tarmfunktionen. Redan att stiga upp nu och då och röra på sig hjälper att förhindra förstoppning.

Efter Nio om skit, torsdagen den 28 januari 2016, kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Nyligen publicerat - Yle Fem