Hoppa till huvudinnehåll

Unga lovisakonstnärer firas med blommor och bio

Årets unga konstutövare i Lovisa premierades
Förväntansfulla unga konstutövare i Lovisa väntar på prisutdelningen Årets unga konstutövare i Lovisa premierades Bild: Yle/Sune Bergström grundläggande konstutbildning

De första Årets Unga Konstutövare-titlarna delades ut på onsdag i Lovisa.

Rektorerna och lärarna vid Lovisanejdens läroanstalter med grundläggande konstutbildning tyckte att det var på tiden att inte enbart idrottsprestationer bland unga premieras. Därför beslöt de spontant och med kort varsel att dela ut de första konstutövarprisen till unga.

De som premieras i år är en blåskvartett vid Lovisa musikinstiut, Valkon kansalaisopistos kurs för hantverk och bildkonst och Lovisanejdens Dansinstitut och Cirkusskola.

Siiri Terävä premieras för sina insatser i Dansinstitutet och Cirkusskolan i Lovisa ända från starten år 2007.

Siiri Terävä premierades för sin danskonst
Siiri Terävä premieras för sin danskonst Siiri Terävä premierades för sin danskonst Bild: Yle/Sune Bergström siiri terävä,elever

I motiveringen heter det att Siiri är en skapande och aktiv ungdom. Hon har årligen deltagit i elevernas eget koreografiprojekt och har en fin scenutstrålning.

De övriga prisbelönta är musikinstitutets blåskvartett: Ronja Blomqvist, Jonatan Karvonen, Annika och Ellen Kolu.

Hantverks- och bildkonstlinjen vid Valkon kansalaisopisto: Alina Hämäläinen, Saara Kantola, Minea Lehtikangas, Emelie Malm, Victoria Näränen, Nita Pader, Heta Rapia och Hilppa Rauha.

Samtliga premierades med blommor, diplom och biobiljetter.

Rektorerna och lärarna vill synliggöra konstutövandet som hobby genom att lyfta fram och belöna unga utövare inom olika konstgrenar. Målet är att alla barn och unga får pröva på grundläggande konstutbildning.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland