Hoppa till huvudinnehåll

Utbildning för skogsägare startar i Pedersöre

Bild: Yle/Rolf Granqvist haralanharju

I mars startar Yrkesakademin i Österbotten en ny utbildning för skogsägare. Den riktar sig till alla markägare som vill ha en välskött skog.

Yrkesakademin vill sprida kunskap om skogens och skogslägenhetens möjligheter och riktar sig till alla skogsägare, små som stora.

- Vi har väldigt små och många skogsägare i Österbotten och utbildningen är högst aktuell även om man inte försörjer sig på skogsbruk, säger utbildare Tomas Lundström.

Bärkraftigt skogsbruk

Utbildningen behandlar bland annat praktisk skogskötsel, lönsam virkesproduktion, virkeshandel, köp- och försäljning av skog, skogsvärdering och timring.

- Målet är att kunna förvalta sin skog på ett ekonomiskt, ekologiskt och bärkraftigt sätt, säger Lundström.

Individuella målsättningar

De studerande får individuell handledning som rör deras egen skogsmark. De flesta skogsägare vill ha en välskött skog, men det kan betyda olika saker.

En del är jaktintresserade, andra vill sälja virke och någon vill ha sin skog som rekreationsområde. En del har ärvt sin skog och vet kanske inte hur de ska bruka den.

- Utbildningen innehåller viktiga och avgörande saker, oberoende av hur man vill bruka sin skog. Och även om man jobbar med annat kan skogen bli ytterligare ett ekonomiskt stödben, säger Lundström.

Utbildningen består av 35 närstudiedagar under två år och leder till en yrkesexamen för företagare inom skogsbruk.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Österbotten