Hoppa till huvudinnehåll

Vanda har tagit bort graffiti som kritiserade staden

Graffittiverk med texten "Hävetkää"
Så här såg den omtalade målningen ut. Graffittiverk med texten "Hävetkää" Bild: Yle / Ari Tuhkanen graffitti

Vanda stad uppger nu i ett pressmeddelande att en graffitimålning, där budskapet är att tjänstemän och politiker ska skämmas, har tagits bort. Enligt staden var målningen förolämpande.

Det var under veckoslutet som graffitimålningen uppenbarade sig i Myrbacka. I målningen står med stora bokstäver skäms och mellan texten är Erkki Salo, Heikki Heinimäki och Seppo Nurmi porträtterade.

Bakgrunden till graffitin är en artikel i Vantaan Sanomat i fredags där det framkommer att bolaget Myrbacka idrottspark använt tusentals euro på restaurangräkningar, åkt på dyra resor och gett sig själv löneförhöjning. Tidningen hade tagit del av en intern rapport om stadens eget bolag Myrbacka idrottspark Ab.

Salo är tidigare vd för stadens bolag Myrbacka idrottspark, Heinimäki har varit styrelseordförande för bolaget och Nurmi har varit tjänstemän vid staden och rådgivare för bolaget.

Vanda stad: Målningen är förolämpande

Enligt Vanda stad är målningen förolämpande eftersom enskilda personer pekas ut i en fråga som polisen utreder.

- Målningen har fått mycket uppmärksamhet och kritiken har fyllt sin uppgift, konstaterar stadsdirektör Kari Nenonen i pressmeddelandet.

Vanda stad vill ändå att det misstänkta missbruket inom bolaget Myrbacka idrottspark utreds av polisen och att åklagare och domstol senare får ta ställning till saken. Att offentligt skända människor leder ingenvart, konstateras i pressmeddelandet.

Väggen där målningen fanns är till för offentlig graffitikonst och till det hör samhällelig kritik, men i utredningsskedet önskar Vanda stad att kritiken inte riktar sig mot enskilda personer.

Läs också