Hoppa till huvudinnehåll

Västnyländska pendlare: Vi vill veta när tåget går!

Två IC-tåg på Karis järnvägsstation.
Det finns ännu inga tidtabeller för Intercitytågen på kustbanan från och med slutet av mars. Två IC-tåg på Karis järnvägsstation. Bild: Yle/Petra Thilman ic-tåg

VR har ännu inte publicerat tidtabellerna för tågen på kustbanan från och med slutet av mars. Västnyländska tågpendlare vet med andra ord inte hur de tar sig till och från jobbet eller skolan om två månader.

Det finns inga tidtabeller från och med 27.3. Det går heller inte att köpa biljetter till tåg som går efter 26.3. Vid samma tidpunkt ska också Y-tågstrafiken till Karis upphöra.

Tina Collan-Weber pendlar mellan hemmet i Karis och jobbet i Helsingfors.

- Jag skulle vilja veta vad vi har för alternativ efter den 27 mars, hur vi ska planera arbetsdagen och när vi kan åka hem.

VR uppger att bolaget i det här skedet inte kan säga hur tidtabellerna ser ut. Men bolagets informatör Jenni Manu försäkrar att IC-tågen kommer att stanna i Karis också i framtiden.

Snabbtåget till Åbo kan rucka på tidtabellerna

Turun Sanomat berättade i höstas (26.9) att snabbtåget mellan Helsingfors och Åbo kommer att gå två gånger per dygn. Tåget kommer inte att stanna i Karis.

Snabbtåget skulle enligt Turun Sanomat avgå från Åbo klockan 7.10 på morgonen och anlända till Helsingfors kl. 8.43. Returtåget skulle enligt Turun Sanomat avgå från Helsingfors till Åbo klockan 16.12.

De västnyländska tågpendlarna befarar att 16-tåget från Helsingfors då inte längre betjänar dem. Hittills har IC-tåget avgått från Helsingfors 16.02 och anlänt till Karis klockan 17.

Flera hundra stiger av i Karis klockan 17

Tina Collan-Weber har tagit tåget till jobbet i Helsingfors i över 20 år. Hon tar så gott som alltid 16.02-tåget hem till Karis. Och hon är inte den enda västnylänningen på just det tåget.

- Vi är nog väldigt många. Perrongen är full av människor när vi stiger av, det är säkert flera hundra.

Collan-Weber är en av dem som oroar sig över ryktena att 16.02-tåget blir ett snabbtåg som inte stannar i Karis.

- Jag skulle vara väldigt intresserad av att få veta om det stämmer och vilka alternativ jag har.

Pendlare vill ha snabba besked

Vid VR kan informatör Jenni Manu varken dementera eller bekräfta hur det går med 16.02-tåget. Hon kan heller inte i det här skedet säga när tidtabellerna publiceras och när snabbtåget mellan Åbo och Helsingfors tas i bruk.

Manu hänvisar till det pressmeddelande som VR publicerade i mitten av september. Där står det att Y-tåget mellan Helsingfors och Karis upphör från och med 27.3.2016.

- Fjärrtrafikens turer betjänar Karis resenärer, står det i pressmeddelandet.

Det är också allt som Tina Collan-Weber och hundratals andra pendlare vet i det här skedet.

- Vi är ju nog väldigt ovetande i dag och hoppas på att vi skulle få veta någonting ganska snart.