Hoppa till huvudinnehåll

Zero-jaktplan flög över Japan efter 70 år

Denna replik av ett Zero-jaktplan finns utställd i shintohelgedomen Yasukuni i Tokyo.
I shintohelgedomen Yasukuni i Tokyo finns en replik av ett Zero-jaktplan utställd. Denna replik av ett Zero-jaktplan finns utställd i shintohelgedomen Yasukuni i Tokyo. Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Mitsubishi,jaktplan

För första gången sedan andra världskrigets slut gjorde det mytomspunna jaktplanet Mitsubishi Zero på onsdagen en sväng i japanskt luftrum. Planet var tidigare i amerikansk ägo, men men har nu köpts av en japansk affärsman.

Det sorgfälligt restaurerade planet lyfte från marinbasen Kanoya på Kyushu, den sydligaste av de stora japanska öarna. Flygturen över basen, med den tidigare U.S. Air Force-piloten Skip Holm vid spakarna, räckte drygt sex minuter.

Mitsubishi A6M Zero räknas till andra världskrigets mest berömda jaktplan. Under de första åren av strider i Stilla havet var typen överlägsen de amerikanska och brittiska motståndarna.

Från och med 1943 fick Zero allt svårare att hävda sig mot de allierades snabbare jaktplan. I krigets slutskede användes maskinen i de desperata kamikazeattackerna mot amerikanska krigsfartyg.

Idag är bara en handfull Zero-plan i flygdugligt skick.

Syntes i filmen Pearl Harbor

Det aktuella planet hittades 1970 på Nya Guinea, fördes därifrån till USA och rustades upp. Planet har sedan dess deltagit i flera flyguppvisningar runtom i USA, och syntes också i filmen Pearl Harbor från 2001.

För två år sedan köptes flygplansveteranen av den japanske affärsmannen Masahiro Ishizuka, och i fjol återbördades planet till sitt gamla hemland.

- Jag vill att Japans folk, i synnerhet de unga, ska känna till det här planet. Alla kan tänka som de vill om saken - jag vill bara att folk ska veta hur Japan utvecklats teknologiskt, förklarar Ishizuka.

Även om det också i Japan gjorts flygturer med upprustade flygplan från krigsåren, var det här veterligen första gången sedan krigsslutet som en japanskägd Zero sågs i landets luftrum.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes