Hoppa till huvudinnehåll

Att ha sex på lika villkor

Fyra fötter i en säng.
Vad vore livet utan rättvist sex? Fyra fötter i en säng. Bild: CC / James Lee sexualliv,säng,fötter

Fanny Södergran och Cecilia McMullen ordnar workshoppar där unga får prata om sex. Den vikigaste punkten är rättvist sex – men vad innebär det egentligen?

Ett sätt att försöka motarbeta sexuella trakasserier och övertramp är att ordna Fair sex-workshoppar, och det har De ungas akademi satsat på. Fanny Södergran och Cecilia McMullen håller workshoppar i högstadier och gymnasier och budskapet de vill få fram är rättvist sex.

Myteriets gäster
Cecilia McMullen och Fanny Södergran hjälper unga att våga prata om sex. Myteriets gäster Bild: Claudia Rybin/Yle fanny södergran

- Själva konceptet har vi fått låna från Ålands fredsinstitut, och nu har vi på De ungas akademi jobbat med det i ett år. Det är en metod som ska främja positiva sexuella upplevelser och förebygga sexuellt våld, säger Cecilia.

Inte ens av misstag

Grundtanken är att övertramp inte ska ske, inte ens av misstag.

- Vi utgår från att man inte behöver ha erfarenhet av sex, utan vi pratar på en allmän nivå om hur man kan motverka sexuellt våld, säger Fanny.

De utgår från definitionen att sex ska vara ömsesidigt, det ska kännas bra och det ska vara säkert före, under och efteråt.

- Det betyder att om man går in i en situation där man ska ha sex, så kanske det känns bra före, men om det är något som känns dåligt efteråt finns det en stor sannolikhet att det skett något sorts övertramp, säger Fanny.

Kommunikationen faller bort

Fokus ligger på att kommunicera kring sex, och Fanny säger att det inte är lika självklart som man kanske tror. Sexualundervisningen fokuserar oftast på biologiska aspekter och preventivmedel. Biten som handlar om kommunikation och ömsesidighet faller bort.

- Unga och vuxna tror sig kanske kunna ganska mycket om sex, så det är något som förväntas ske ganska naturligt och ordlöst utan kommunikation. Då är det stor risk att det kan ske missförstånd, säger Fanny.

- Det är väldigt nyttigt att få fundera högt och argumentera i grupp, och lära sig av de andra, säger Cecilia.

Finns flera gråzoner

Sexuella övertramp kan ske i många olika situationer, också i förhållanden, och det är ett av ämnena som Fanny och Cecilia tar upp under workshopparna.

- Om man tänker att våldtäkt är i ena änden av skalan och ömsesidigt sex i den andra änden, så finns det en del gråzoner där emellan. Vi vill bryta myten om att en våldtäktsman eller någon som begår sexuellt våld är en främling, säger Fanny.

Den som utför det sexuella övertrampet kan vara någon man har en relation till som en kompis eller en partner. Fanny säger att det ofta är en känd person som är förövaren.

- Tyvärr har nästan alla erfarenhet av något slags sexuellt våld eller sexuella kränkningar i någon form, så det är väldigt tydligt att vi behöver prata om det. Det är också viktigt att vi gör det på ett sätt som är förebyggande – att vi gör det i skolor och skapar ett sådant klimat där man kan prata öppet om det, utan att skuldbelägga en viss grupp, säger Fanny.

Cecilia och Fanny har fått positiv feedback från eleverna. De tycker att det här är något som de inte haft utrymme att prata om i skolorna, och att det känns väldigt aktuellt och intressant.

Få pratar om det i populärkulturen

Vägen till rättvist sex är bland annat att prata och kolla så att båda är okej före, under och efter akten, men det känns säkert svårt för många. Det är kanske inte heller något vi uppfostrats till eller har sett så mycket i offentligheten. I filmer och tv-serier är det oftast bara pang på, och allt verkar gå enkelt och problemfritt. Det här är också något som Fair sex-workshopparna tar upp.

- Vi tar upp bristen på kommunikation i populärkultur och också i porr. Det bara händer och ingen frågar något, och det är väldigt långt från vad sex kan vara i verkligheten, säger Cecilia.