Hoppa till huvudinnehåll

Den stora bröstdebatten

Kollage av blogginlägg.
Bloggarna har gått heta under de senaste dagarna. Diskussionen handlar om bröst. Kollage av blogginlägg. Bild: Skärmdump bröst

Bröstdebatten drar fram över de finlandssvenska bloggarna. Att operera brösten – är det rätt eller fel, och vem har egentligen rätt att uttrycka sig i frågan?

Det började med att Janina Nylund bloggade om Sara Forsbergs videoklipp där hon berättar om att hon gjort en bröstoperation och varför. Linn Jung fick upp ögonen för de positiva tankarna kring operationer och sedan var debatten igång.

”Varför behöver vi bröst för att vara feminina? Vem säger det? Vad tillför brösten när det kommer till självförtroende? Vem har bestämt att de hör ihop? Vill liksom ropa högt: Är det ingen som fattar att vi blir luuuuurade?” frågar sig Linn i sitt blogginlägg.

Janina har länge varit öppen med att hon vill operera sina bröst och hon har också pratat om det i sin podd. Hon är 24 år gammal och har fött och ammat tre barn. Hon tycker att hennes bröst inte ser ut så som hon känner att de skulle kunna göra i hennes ålder. De motsvarar inte hennes mentala bild av sig själv.

Så här skriver Janina i sin blogg:

”Jag kanske vill kunna go bananas på underklädesavdelningen och kunna välja andra modeller än jävla balconette som är den ENDA modellen som passat sen jag slutade amma mitt första barn vid 17 års ålder, för att mina bröst hängt som två långa vattenballonger nu i 6 år och behöver liksom få flyta ut i två klumpar i behån.”

"Du gör det inte för dig själv"

En del debattröster har svårt att förstå varför en kvinna ska operera sina bröst, eftersom det knappast är kvinnan själv som vill göra det, endast för sin egen skull. Det är samhället som pushar på. De frågar sig: om du var ensam ute på en öde ö, skulle du verkligen fundera över dina bröst då? Nej, säger Janina, men tycker ändå inte att argumentet håller.

- Vi bor inte på en öde ö, utan vi bor i det samhälle som finns nu och det går inte att ändra på det så mycket. Sist och slutligen gör jag det ändå för mig själv, säger hon.

Linn däremot tror att världen går att förändra, och tycker att vi inte bara ska acceptera rådande normer och ideal.

- Jag tycker det är fantastiskt att vi lyfter den här frågan med jämna mellanrum, så att fler får upp ögonen för hur det ligger till. Marknaden för estetiska ingrepp ökar hela tiden och jag tycker att vi ska fundera över varför den gör det, säger hon.

"Vad har du med mina bröst att göra?"

Janina håller med om att det är samhället som till viss del styr hur vi vill se ut, men hon tror ändå att det inte finns någon som endast skulle operera sig för någon annans skull. Vi kan också fråga oss varför bröst ens från första början leder till en diskussion. Ens egna bröst är väl ändå en högst personlig sak? Janina håller med.

- Jag blir så frustrerad att personliga frågor ska komma upp och debatteras om och om igen. Utseende är dessutom en känslig fråga. Alla ska få göra så som de själva vill, säger hon.

Janina Nylund
Janina Nylund tycker alla ska få göra så som de vill, eftersom samhället ser ut så som det gör. Janina Nylund Bild: Yle/Petter Sandelin janina nylund

Janina säger också att de som kanske är missnöjda över något och funderar på att operera sig lätt kan bli sårade när folk säger att de istället ska gå till en psykolog. Att det är inställningen det hänger på och att insidan på något sätt skulle vara sönder.

- Jag vet inte om det är specifikt någons bröst vi ska diskutera, utan snarare hela problematiken kring att det verkar vara svårt att acceptera att vi människor förändras genom livet. Vare sig det är på grund av ålderdom, förlossningar eller annat, säger Linn.

Linn säger att alla så klart ska få göra vad som känns rätt för just dem, men att vi ändå offentligt borde diskutera kroppsfixering och betona vikten av att kollektivt jobba med acceptans.

"Dålig förebild för andra"

En del frågar sig också vad de som opererar sig tänker kring budskapet de sänder ut till andra kvinnor, framför allt unga tjejer.

Janina vill inte se på sig själv som en förebild - hennes blogg är inte så stor och hon är inte någon kändis. Det är hennes kropp och hon gör vad hon vill med den. Hon tror inte heller hennes bröst kan göra något för samhället.

- Jag tror inte att mina bröst kan förändra samhällets syn på kvinnor. Kanske jag är självisk, men det är mitt liv och mina val, säger hon.

Linn säger att vi knappast kan förändra världen över en natt, men att medvetenheten kring frågan ändå ökar genom att man lyfter ämnet i bloggar och medier.

- Det finns en så otroligt stark drivkraft om en välpolerad, perfekt yta bland unga i dag. Och bevisligen faller allt fler för trycket. Samhällets skönhetsideal kan jag knappast förändra, men kanske någons skönhetsideal. Och det räcker för mig.

Bodyshaming åt båda hållen

I sitt blogginlägg skriver Linn att hon vill att all bodyshaming ska sluta. Som svar får hon att just det hon skriver är bodyshaming. Det är verkligen inget lätt ämne.

- Jag tycker det är intressant att folk upplever att jag kritiserar enskilda individers val när jag försöker lyfta fram ett strukturellt problem, säger hon.

Linn Jung.
Linn Jung vill förändra de rådande kroppsidealen. Linn Jung. Bild: Linn Jung linn jung

Linn betonar att hon verkligen inte vill bodyshamea någon och inte heller förbjuda någon att operera sig.

- Jag vill bara prata om det och på lång sikt få folk att acceptera att vi människor duger som vi är. För jag är så naiv att jag tror att det är möjligt, säger hon.

Vet hur hon ska ta upp det med dottern

Janina är fast besluten om att operera sina bröst någon gång i framtiden. Hon har också funderat igenom hur hon tar upp diskussionen med sin dotter när hon blir äldre och kanske själv funderar över sin kropp.

- Jag står för vad jag gör och är väldigt ärlig med mina barn. Den dagen min äldsta dotter frågar varför jag gjort det kommer jag att säga precis som det är - att jag hade tre barn redan när jag var 24 år och att jag inte såg ut så som jag kände mig inuti. Jag vill se ut som en 24-åring och tycker att livet är för kort för att gå omkring och vara missnöjd över en kroppsdel.

Janina har länge funderat på att operera brösten. Redan när hon var 18 och hade ammat klart sitt första barn ville hon göra det, för hon kunde inte tänka sig att se ut så som hon gjorde då, i resten av hennes liv. Hon har försökt komma på andra tankar, men det går inte.

- Självkänslan ligger inte bara i brösten, men om man vill ändra på något ska man få göra det, säger hon.

Bloggtankar

Det är många som bloggat om ämnet, här är några:

Amanda Audas-Kass hakar på Linn Jungs religion.

Carola Ekman stöttar Janinas tankar.

Nanó Wallenius skriver om sin väg till bröstacceptans.

Jonna skriver om hur vi egentligen pratar om två olika saker.

Hanna skriver att en inte ska ta det personligt.

Caroline Eriksson anser att det är dags att vi tycker om oss själva.

Vendla Fagerudd vet hur det känns att ”hata sina tissar”.

Lina Hassel försöker få någon sorts rätsida på ”fettklumparnas krig”.