Hoppa till huvudinnehåll

En kompis till marskalken - blir det nästa stora Mannerheimskandal?

Mannerheimstatyn i kvällssolen.
Mannerheimstatyn ska få en kompis. Mannerheimstatyn i kvällssolen. Bild: YLE/Rolf Granqvist mannerheimstatyn

Sex vinnarbidrag är utsedda i Kiasmas konsttävling. Bland finalisterna finns endast ett verk som påminner om ett klassiskt monument. Alla bidragen finns med i utställningen Marsken söker vän, som öppnar på fredag.

Genom en internationell konsttävling söker Kiasma ett offentligt konstverk som ska finnas i närheten av Mannerheimstatyn i Helsingfors. Målet var att det inte behöver vara ett klassiskt monument.

Det kunde också vara något som aktiverar, eller något rent performativt.

Ändå finns det ett rätt traditionellt bidrag med bland finalisterna, kerättar amanuens Kati Kivinen.

- Den här gången sökte statens konstverkskommision ett förslag som till exempel kunde vara tillfälligt. Det kunde också vara något som aktiverar, eller något rent performativt. En expertjury har valt ut sex finalister som implementerar de här tankegångarna, säger Kivinen.

Tidningen Helsingin Sanomat presenterade på torsdag samtliga finalister. Bland finalisterna finns performansen Running man. Performansen går ut på att en person klädd i mörkt springer från Kiasma till centrum och tillbaka till Mannerheimstatyn. Performansen skulle göras under ett års tid en gång i veckan. Ett annat bidrag heter Semaphore. I konstverket skulle det finnas en stor maskin på Kiasmas tak som skulle skapa såpbubblor varje morgon vid soluppgången.

En del tålde inte ens Kiasma

Redan i tiderna, när Kiasma planerades, väcktes en hätsk debatt om museets lämplighet i närheten av den anrika statyn. Nu önskar Kivinen att debatten kan utgå från själva konstverket.

- Konst i offentliga utrymmen är inte nödvändigtvis vad det varit. Det är bra att fortsätta diskutera vilka uttryck konsten kan ta, och också den offentliga konstens betydelse för invånarna. Också här runt Kiasma, säger Kivinen.

Kiasma.
Kiasma har inte alltid varit omtyckt som byggnad. Kiasma. Bild: YLE/Rolf Granqvist nutidskonst

- Det tillför överraskande moment i vardagen, mera trivsel. Förhoppningsvis kan vi också diskutera de här sakerna i och med den nya utställningen, och inte bara hur det passa bredvid någon staty.

Juryn utser vinnaren den 10 mars.

Text: Vesa Sundqvist
Artikeln är en översättning från Yle Helsinki.

Läs mera:

Kiasma efterlyser sällskap till Mannerheimstatyn

Kiasma har utlyst en konsttävling med syfte att hitta ett nytt konstverk som ska finnas i anslutning till museet. Formen är fri och alla konstnärer, inhemska som internationella, är välkomna att delta.