Hoppa till huvudinnehåll

Finnair och rederier satsar på Guggenheim

Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling
Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling Bild: Moreau Kusunoki Architect art in the city

Resebranschen hoppas att Helsingfors får ett Guggenheim-museum. Fem storföretag i resebranschen har beslutat satsa pengar i Guggenheimprojektet, eftersom de tror att museet skulle öka antalet resenärer.

Rederibolagen Eckerö Line, Viking Line och Tallink Silja, flygbolaget Finnair och Taksi Helsinki placerar tillsammans över en miljon euro i projektet.

Finnairs kommunikationsdirektör Arja Suominen säger att Finland behöver ett dragplåster som lockar turister och för med sig nya penningströmmar. Enligt Taloustutkimus beräkningar skulle Guggenheim föra med sig 400 nya arbetsplatser inom restaurang- och resebranschen.

Det är fortfarande inte klart att ett Guggenheim-museum ska byggas i Helsingfors, men den stiftelse som samlar in privata medel till museet har hittills fått ihop ungefär två tredjedelar av sitt mål på drygt 27 miljoner euro.

Läs mera:

Guggenheimtävlingens vinnare Art in the City.

Dödläge i förhandlingar om Guggenheim

Insamlingen för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors stampar på stället. Potentiella finansiärer väntar nu på signaler från den offentliga sektorn, säger understödsstiftelsens ordförande Ari Lahti.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes