Hoppa till huvudinnehåll

Hur orkar föräldrarna då barnen mår dåligt?

En deprimperad tonårsflicka
En deprimperad tonårsflicka Bild: Yle/Eila Haikarainen mentala problem

Att barn och unga mår dåligt är ingen nyhet utan tyvärr ett faktum som vi hör om var och varannan dag. Men hur är det med föräldrarna till dessa unga, hur orkar de? Enlig Jonna Winberg på Krisjouren för unga på Helsingfors Mission är det allt fler föräldrar som tar kontakt och ber om hjälp.

- Vanligtvis finns vi ju till för unga som behöver hjälp men i våras märkte vi att allt fler föräldrar hörde av sig och vi kände att det fanns ett behov även för föräldrar att få stöd. Då började jag tänka att kamratstöd för föräldrar skulle vara bra.

Hösten 2015 startade Krisjouren en föräldrastödsgrupp, ett initiativ som väckte intresse och gav mycket positiv respons men då det kom till kritan var det inte så många föräldrar som verkligen vågade komma. De som gjorde det var dock nöjda och deltagarna berättade i efterhand att de kände stor lättnad i att få ventilera sina tankar med andra i samma situation.

- Jag tror att det kan vara svårt att öppna sig för andra, speciellt då det gäller så här privata saker. Man måste dock komma ihåg att alla som kommer är i samma båt och ingen dömer eller ser snett på en, istället får man igenkännande nickar, hjälp och stöd från andra i samma situation.

Jonna Winberg jobbar på Krisjouren för unga.
Jonna Winberg är krisarbetare på Helsingfors Mission. Jonna Winberg jobbar på Krisjouren för unga. Bild: Jonna Winberg jonna winberg

I höstens föräldragrupp råkade det sig att allas barn var ungefär i samma ålder, från 17-21 men Jonna menar att åldern på barnen eller deras problematik egentligen inte spelar någon roll. Det förenande är känslan man har som förälder då man känner att man inte kan hantera situationen med sitt barn.

Föräldrar ensamma med skulden

Det att man känner att man inte gjort tillräckligt eller är tillräcklig som förälder väcker ofta skam och skuldkänslor och speciellt ensamstående föräldrar känner att de inte har någon de kan tala med.

Vilka är då de vanligaste problemen bland unga?

- Oftast handlar det om depression hos barn som tar sig uttryck på olika sätt. Skolfrånvaro, passivitet och isolering, att man inte är med sina kompisar eller att man enbart är med sina kompisar. Självskadebeteende eller matrelaterade problem är också vanliga.

Kamratstöd för föräldrar

Då ett barn eller tonåring drabbas av problem så påverkas hela familjen men då fokus ligger på den unga glömmer föräldrarna lätt bort sig själva. Idén med stödgruppen är alltså inte att lösa barnens problem utan fungera som en frizon i vilken man öppet kan tala om sin oro.

- Min tanke var att sätta fokus på föräldrarna och erbjuda en plats där de kan få säga saker som de kanske inte tidigare vågat säga till någon annan. Hjälpa dem att orka och sätta gränser. Då föräldrarna är helt slut och känner sig uppgivna så kan de inte hjälpa barnen.

Flicka på gård
Barn kan stöta bort föräldrarna trots att de känner sig ensamma. Flicka på gård Bild: Stocksnap.io/Skitter Photo familj

Då ett barn mår dåligt är det vanligt att föräldrarna sluts utanför problematiken och många föräldrar finner sig handfallna och frustrerade då de inte når sitt barn. Vad ska man göra om ens barn stänger en ute?

- Försök få med barnet på hundpromenad på kvällen eller tala i bilen. Kom ihåg att inte enbart lyfta fram svåra saker utan tala om helt vardagliga händelser för att öppna kommunikationskanalerna.

- Butiken är inte alltid öppen, det lönar sig att gå dit då den är det. Då man har tid att tala kanske barnet inte alls är öppet för det, det gäller att passa på då man får de där små stunderna.

Tonårsnycker eller riktiga problem?

Hur ska man då veta om ens barn lider av vanliga tonårshormoner eller verkligen är bekymrat på riktigt?

- Man ska lita på sin egen känsla, känns det som att ditt barn inte är som det brukar vara, våga tala om det. Viktigast är att inte gömma sig bakom antaganden om tonårsbeteende och tänka att det går över. Barnet kan känna sig ensamt trots att han eller hon stöter bort den vuxna. Visa intresse och omtanke trots att du får fräsiga svar.

Jonna uppmanar också till att modigt våga använda sitt egna sociala nätverk.

- En lärare, granne eller släkting kan vara till stort stöd. Tillsammans är vi mindre ensamma.

Man kan anmäla sig till kamratstödsgruppen för vuxna genom att mejla jonna.winberg@helsinkimissio.fi

Mer från programmet

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP