Hoppa till huvudinnehåll

KD vill ha samhällsfördrag - och är emot rasistiska patruller

Vallittu, Essayah, Östman
Pertti Vallittu, Sari Essayah och Peter Östman i stadshuset i Salo. Vallittu, Essayah, Östman Bild: Yle/ AG Karlsson Salo,Kristdemokraterna i Finland (KD)

Vårens största politiska målsättning i Finland borde vara att åstadkomma ett samhällsfördrag på arbetsmarknaden. Det sade Kristdemokraternas riksdagsgrupps ordförande Peter Östman då han öppnade gruppens vintermöte i Salo på torsdagen.

- Finland har inte råd att driva in i gräl och strejker på arbetsmarknaden, sade Östman.

Östman tror att det kunde vara klokt att komma överens om nya arrangemang för de så kallade pekkasdagarna och semesterpremierna, snarare än att gå in för låga eller obefintliga löneförhöjningar.

- Om den femte rundan av förhandlingar inte leder till resultat föreslår jag att det grundas en utomstående förhandlingsgrupp.

Nej till främlingsfientliga gatupatruller

Flyktingfrågan har varit på tapeten och kommer med stor sannolikhet att fortsätta väcka känslor under vintern och våren. KD anser att Finland bör förhålla sig allvarligt till eventuella säkerhetshot som har med flyktingsituationen att göra.

Samtidigt måste det enligt partiet göras klart att alla slags hatbrott mot asylsökande och invandrare klart ska fördömas.

Partiet har en klar åsikt om de uppmärksammade gatupatruller som har en rasistisk framtoning.

- Klart främlingsfientliga gatupatruller tycker jag inte att behövs i Finland, sade Östman.

Pertti Vallittu, fullmäktigeledamot för Kristdemokraterna i Salo, var nöjd med det han hörde. Vallittu har själv jobbat i åratal med att hjälpa ungdomar på stan och han tycker att diskussionen om gatupatruller är helt snedvriden.

- Ställningstagandet var klart och tydligt. Jag tycker att uttrycket gatupatrull fått en konstig innebörd på sistone.

Oro för utbildningen och familjerna

Partiordförande Sari Essayah lyfte i sitt anförande fram den ekonomiska situationen i landet. Essayah sade att regeringen Sipilä gör ett stort misstag då den skär i forskningen och utbildningen.

- På 1990-talet gjorde vi på ett annat sätt. Då satsade vi på forskningen och utbildningen. Nu gör vi tvärtom och det är inte speciellt långsiktigt.

Också barnfamiljernas situation oroar KD. Essayah underströk att barnfamiljerna utgör framtiden.

Som alternativ för nedskärningar erbjuder partiet bland annat en del skattehöjningar.

- Det är möjligt att göra ändringar i höginkomsttagarnas skatter. De borde delta mera i ekonomitalkot.

Läs också